Міндовкілля анонсувало новий законопроєкт щодо обмеження обігу пластику в Україні: зроблено перші кроки shutterstock

Міндовкілля анонсувало новий законопроєкт щодо обмеження обігу пластику в Україні: зроблено перші кроки

Катерина Бєлоусова

Попри війну, Україна продовжує слідувати європейським тенденціям у боротьбі із пластиковою навалою

В Україні розпочали підготовку до вивчення масштабів застосовання пластику в різних галузях економіки та реальних шляхів заміщення одноразового пластику для обмеження його обігу.

Для цього Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів підписало меморандум про співпрацю з консалтинговою агенцією Pro-Consulting повідомляє Міндовкілля у Facebook.

Компанія вже надала Міністерству результати досліджень ринку одноразового посуду, паперового та пластикового, ринку біогранул та біорозкладного посуду.

Замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Євгеній Федоренко пояснив, що ці матеріали допоможуть сформувати підґрунтя для розробки законопроєкту щодо обмеження використання одноразової пластикової продукції в Україні. 

 “Маємо завдання від Президента продовжувати рух європейським шляхом, зокрема й імплементувати Директиву ЄС 2019 року (2019/904) про одноразовий пластик”, – сказав він.

Федоренко пояснив, що наступним кроком стане підготовка поглибленої аналітики щодо того, наскільки широко застосовується пластик в різних галузях економіки України. На її основі буде сформовано практичний план зі скорочення його використання та заміщення. 

В повідомленні підкреслили, що це буде досить актуально в період післявоєнної відбудови та відновлення.

Федоренко зазначив, що попри війну, Україна продовжує слідувати європейським тенденціям у боротьбі із пластиковою навалою. 

“Нашій країні вистачатиме клопоту із відходами руйнації, тож важливо не захаращувати території ще й пластиковим сміттям. Потрібно вже зараз подбати, щоб після перемоги Україна була ще більш сучасною, цивілізованою, європейською, чистою”, – сказав він.

Також Федоренко підкреслив, що в основі будь-якого законодавчого акта має бути ґрунтовна аналітика. Адже лише так зміни дадуть позитивний результат.

Він додав, що Міндовкілля відкрите до співпраці та діалогу з усіма потенційними партнерами, які прагнуть впроваджувати якісні зміни в країні та дбати про українське довкілля.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №6077 "Про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, звіт Організації економічного співробітництва та розвитку показав, що до 2060 року кількість пластикових відходів у світі збільшиться втричі і перевищить мільярд тонн.

Читайте також
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні

Живі квіти та рослини будуть виглядати ефектніше і, голове, не будуть нести ніякої шкоди довкіллю

Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки