В Україні хочуть дозволити суцільну забудову хмарочосами: екоактивісти бʼють на сполох shutterstock

В Україні хочуть дозволити суцільну забудову хмарочосами: екоактивісти бʼють на сполох

Катерина Бєлоусова

Документ дозволить будувати будь-які хмарочоси будь-де, навіть у подвір’ї інших висоток

Екоактивісти закликали народних депутатів не голосувати за законопроєкт №5655 “Про реформування містобудівної діяльності”, який розглядатимуть у другому читанні у Верховній Раді у вівторок, 13 грудня.

Вони заявили, що документ позбавляє громаду та місцеве самоврядування майже всіх інструментів впливу на формування містобудівної політики та контролю над забудовниками, повідомляє громадська організація “Захистимо Протасів Яр” у Facebook.

“За цей законопроєкт неможна голосувати. Від слова взагалі. Якби такий закон діяв в 2019-му році, коли ми починали захист парку в Протасовому Яру, то в нас би не було інших інструментів крім акцій протесту і акцій прямої дії – фізичного захисту дерев”, – зазначили екоактивісти.

Вони також підкреслили, що цей законопроєкт унеможливлює боротьбу в юридичній площині та в сфері адвокації у взаємодії з міською радою.

Автори наголосили, що ухвалення законопроєкту №5655 позбавить громадськість багатьох інструментів захисту заповідних зон, зокрема ландшафтного заказника в Протасовому Яру, від забудовників.

Як повідомляє видання “Наші гроші”, документ дозволить будувати будь-які хмарочоси будь-де, навіть у подвір’ї інших висоток. А громада повністю втратить можливість вплинути на забудову своєї землі.

“Якщо забудовник хоче поставити хмарочос у дворі вашого будинку або біля монументу "Батьківщина-Мати", то йому достатньо за невеличкий прайс отримати у одного чиновника містобудівні умови та обмеження (МУО) на цю ділянку. В цьому папірці може бути написано що завгодно, навіть якщо Київрада своїми рішеннями забороняє там щось будувати. Далі забудовник з цим папірцем починає будувати свій хмарочос. І місцеві мешканці та активісти просто не зможуть кудись пожалітись, бо повністю знищена процедура оскаржень беззаконня”, – йдеться у матеріалі.

Екоактивісти зазначили, що проти законопроєкту №5655 виступили:

  • архітектори;
  • громадські організації;
  • Національна агенція з питань запобігання корупції;
  • мери міст;
  • Головне юридичне управління Верховної Ради.

“Ми закликаємо народних депутатів не голосувати за законопроєкт №5655. Не віддавати Київ і інші міста на поталу забудовникам. Обіцяємо, що ми запам'ятаємо голос кожного. І війна нічого не спише”, – наголосили автори.

Нагадаємо, зоозахисники закликали нардепів не голосувати за “живодерський” законопроєкт №8150 “Про харчові продукти, корми, ветеринарну медицину та благополуччя тварин”.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження WWF-Україна щодо правопорушень проти дикої природи у 2015-2020 роках показало прогалини у національному законодавстві та інші перешкоди для ефективної боротьби з екозлочинами.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України