В Україні хочуть ухвалити закон №8150: зоозахисники проти

В Україні хочуть ухвалити закон №8150: зоозахисники проти

Катерина Бєлоусова

Законопроєкт №8150 може призвести до масового винищення безпритульних собак і котів

Зоозахисники закликали нардепів не голосувати за законопроєкт №8150 “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення вимог законодавства про харчові продукти, корми, ветеринарну медицину та благополуччя тварин”.

Активісти гуманістичного руху UAnimals в Instagram назвали цей документ живодерським та антигуманним.

Вони підкреслили, що законопроєкт №8150, серед іншого, пропонує прибрати із закону "Про захист тварин від жорстокого поводження" пункт про заборону масового зниження безпритульних тварин для депопуляції. Це може призвести до масового винищення безпритульних собак і котів.

Зоозахисники наголосили, що документ також дозволить поновити в Україні виробництво фуа-гра. Це гусяча або качача печінка, яку штучно збільшують шляхом відгодівлі, що спричиняє страждання птахів.

stopfoiegras.com.ua

В повідомленні також підкреслили, що законопроєкт дозволяє патрання, обсмалювання, зняття шкіри, копчення, відокремлення частин у тварин тощо до припинення їхнього серцебиття. Це означатиме тортури для тварин навіть в момент вбивства.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений UAnimals (@uanimals.official)

Проти законопроєкту №8150 також виступили активісти з громадської організації Yapomoga. Вони зазначили, що згідно зі ст.4 Закону "Про захист тварин" жорстоке поводження з тваринами є несумісним з вимогами моральності та гуманності, спричиняє моральну шкоду людині.

"Авторами законопроєкту не обґрунтовано необхідності зниження стандартів захисту сільськогосподарських тварин у порівнянні з законодавством ЄС, що підлягає імплементації в Україні. Із законопроєктом №8150 Україна порушує міжнародні зобов‘язання щодо Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом", - зазначили зоозахисники з організації "Відкриті клітки".

Проте народний депутат Едуард Прощук на своїй Facebook-сторінці повідомив, що екокомітет рекомендував аграрному комітету, який відповідає за законопроєкт, доопрацювати його. Зокрема обов’язково прибрати норми, які стосуються жорстокого поводження з тваринами.

"Ті зміни, які пропонують зараз — абсурд. Є закон 2020 року про захист тварин. В ньому прописані основні гуманні принципи щодо них, які існують у всіх цивілізованих країнах", — наголосив він.

Нагадаємо, комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування має подати свої пропозиції до законопроєкту №8150 “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення вимог законодавства про харчові продукти, корми, ветеринарну медицину та благополуччя тварин”.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Обухові, Київська область, зоозахисники закликали поліцію захистити тварин від горезвісного догхантера з Києва Олексія Святогора. Він пообіцяв знищити безпритульних собак в обговоренні Facebook-спільноти “Підслухано Обухів”.

Читайте також
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами

"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин
"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин

Зоозахисники планують встановити аналогічні борди й в інших областях України