В Україні депутатів закликали врятувати від банкрутства 800 МВт нових потужностей ВЕС shutterstock

В Україні депутатів закликали врятувати від банкрутства 800 МВт нових потужностей ВЕС

Катерина Бєлоусова

В Україні сектор вітрової енергетики – це сектор виключно приватних інвестицій

В Україні нардепів закликали подовжити термін дії технічних умов та договорів купівлі-продажу "зеленої" електроенергії, щоб врятувати добудову 800 МВт вітрової генерації на загальну суму інвестицій в €1 млрд.

В іншому випадку проєкти збанкротують, повідомляє “Українська Вітроенергетична Асоціація – УВЕА” у Facebook.

Ці проєкти мали бути побудовані у 2022 році

В матеріалі зазначили, що таке рішення посилить імідж держави в очах іноземних інвесторів та допоможе швидше та в більшому обсязі залучати інвестиції у відновлення країни після перемоги.

Більша частина інвесторів у ці вітропарки – компанії зі США, Китаю та Туреччини. Вони уклали контракти, придбали обладнання для будівництва, але через війну та питання безпеки всі проєкти зупинились.

Вже придбане обладнання лежить в портах, на складах виробників вітрового обладнання або навіть просто на площадках. Деяке знаходиться поруч чи безпосередньо в зоні бойових дій. 

Кожен день такого зберігання обладнання це величезні збитки для інвесторів. В умовах війни вони не встигнуть побудувати свої проєкти ВЕС до кінця 2022 року, адже малоймовірно, що війна закінчиться найближчим часом. 

Окрім того, після перемоги має пройти ще певний період, щоб іноземні компанії ухвалили рішення про відновлення своєї діяльності в Україні, що в будь-якому разі відтерміновує будівництво.

"Я вважаю, що для майбутнього України вкрай важливо зробити все, щоб інвестори, які повірили державі і були готові будувати зелену енергетику, могли б завершити свої проєкти. Для цього потрібно подовжити термін дії технічних умов і строки введення в експлуатацію вітроенергетичних проєктів, які фактично вже знаходились в активній фазі будівництва, коли почалася війна", – вважає Андрій Конеченков, голова правління УВЕА.

Якщо депутати не подовжать термін дії вже укладених договорів купівлі-продажу електроенергії на період до 2 років після закінчення воєнного стану, то проєкти збанкротують. 

Це сильно підірве репутацію України в очах іноземних інвесторів та негативно вплине на їх плани наповнювати економіку України, адже сектор вітрової енергетики – це сектор виключно приватних інвестицій. 

Підтримка галузі відновлюваної енергетики наразі особливо важлива. Рішення депутатів може стати як позитивним сигналом для іноземних інвесторів, так і першим кроком до реалізації планів з будівництва 10 ГВт потужностей ВДЕ до 2032 року та ще 30+ГВт “зелених” електростанцій для виробництва відновлюваного водню та його експорту в ЄС, які були презентовані міністром енергетики Германом Галущенко на міжнародній конференції з післявоєнного відновлення економіки України в Лугано.

“Відмовляючись від кривавих російських енергоресурсів, Європа робить ставку саме на відновлювані джерела енергії, в першу чергу на вітроенергетику. Україні також варто йти цим шляхом, особливо з урахуванням того, що ціна електроенергії виробленої за рахунок вітру все частіше є нижчою за середньозважену ціну в сегменті ринку електроенергії "на добу наперед"”, – зазначили в матеріалі.

В УВЕА також наголосили, що не приймати жодних рішень в час, коли компанії з вітровими проєктами для України знаходяться на межі знищення, це злочин проти держави та її майбутнього.

Нагадаємо, росія завдала потужного удару по українській "зеленій" енергетиці і майбутнє галузі залежить від перемоги, розв’язання урядом проблем на ринку електроенергії та інвесторів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Міненерго ініціювало законопроєкт щодо підтримки виробництва “зеленої” електроенергії генеруючими установками споживачів, який передбачає заміну “зеленого” тарифу на нову модель підтримки Net billing.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни