В Україні через війну кількість викидів вуглецю зросла на чверть facebook.com/KostiantynYalovyi

В Україні через війну кількість викидів вуглецю зросла на чверть

Катерина Бєлоусова

Без декарбонізації України, як найбільшої держави Європи, не буде й вуглецевої нейтральності континенту

В Україні у 2022 році викиди вуглецю збільшилися на 23%, порівняно з 2021 роком, а через військову агресію рф в атмосферу потрапило близько 33 мільйонів тонн СО2.

Найбільшими джерелами викидів стали пожежі, бойові дії та внутрішньо-переміщених осіб, повідомляє депутат Київської міськради VIII скликання Костянтин Яловий Facebook.

Він підкреслив, що у 2021 році найбільшим джерелом викидів називали промислові підприємства та застарілий автотранспорт, а у 2022 – війну.

За даними дослідження, представленого в Українському павільйоні на Кліматичносу саміиі СОР27, найбільшими джерелами викидів за час воєнного стану стали:

  • пожежі – 23,8 млн тонн СО2;
  • бойові дії – 8,9 млн тонн СО2;
  • рух внутрішньо-переміщених осіб та біженців – 1,4 млн тонн СО2.

Яловий наголосив, що значної шкоди зазнала і “зелена” енергетика України, адже зруйновано 85% вітрових та 50% сонячних електростанцій.

“Попереду – масштабна відбудова. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів вже працює над майбутньою інтеграцією кліматичних цілей в усі сектори діяльності держави. Головна мета – зменшення викидів парникових газів та адаптації до змін клімату”, – сказав він.

Яловий також підкреслив, що Україна має унікальний шанс створити нову інфраструктуру та промисловість, яка буде максимально енергоефективною та безпечною для довкілля.

“Ми можемо створити “з нуля” об’єкти, які вирішать питання корисної утилізації сміття та відходів харчової промисловості. Замість гігантських сміттєзвалищ – будувати заводи, які вироблятимуть біопаливо. Замість видобутку викопного палива – отримати стабільну систему джерел відновлювальної енергії та модернізувати атомні станції, – написав він. – Весь цивілізований світ готовий підтримати якісне відновлення нашої країни. Адже без декарбонізації України, як найбільшої держави Європи, не буде й вуглецевої нейтральності континенту.”

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський під час виступу на COP27 заявив, що не може бути ефективної кліматичної політики без миру, адже нації прагнуть захистити себе від наявних загроз, створених, зокрема агресією рф.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань євроінтеграції Світлана Гринчук заявила, що війна росії проти України пришвидшує зміну клімату та спричиняє збільшення викидів парникових газів.

Читайте також
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря

Вловлений вуглець може покращити врожайність ферм на 30%

У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами
У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами

Покупцями вуглецевих кредитів стануть переважно підприємства з високим рівнем викидів

Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр
Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр

Це допоможе адоптуватися до європейського вуглецевого мита CBAM

В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю
В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю

Перші потужності запустять наприкінці 2024 або на початку 2025 року