78% українців позитивно ставляться до ВДЕ – дослідження shutterstock

78% українців позитивно ставляться до ВДЕ – дослідження

Катерина Бєлоусова

Більшість людей погоджуються з позитивним впливом малої розподіленої генерації на себе, свою громаду і державу

Соціологічне дослідження громадської організації “Екодія” показало, що відновлювану енергетику в Україні схвалюють 78% громадян, а малу розподілену генерацію – 84%.

Опитування проводилося у вересні 2022 року, до масованих обстрілів енергетичної інфраструктури та відключень електропостачання, тому екоактивісти вважають, що наразі ці дані, імовірно, відрізняються, повідомляє Екодія.

Дослідження "Відновлювані джерела енергії вже тут: що думають українці про "зелене" майбутнє у власних домогосподарствах?" показало, що лише 2% українців висловили негативне ставлення до “зеленої” енергетики.

Автори підкреслили, що вже у вересні 2022 року 42% опитаних думали, займалися чи навіть вже мали власну ВДЕ-електростанцію, чи систему опалення на “зеленій” енергії. На той час близько 57% респондентів ще не думали або взагалі не хотіли встановлювати власні станції на відновлюваних джерелах енергії.

“Більшість респондентів погоджуються із позитивним впливом малої розподіленої генерації на себе, свою громаду і державу”, – йдеться в матеріалі.

На думку респондентів, встановлення станції на відновлюваних джерелах в домівці допоможе:

  • зробити власне енергопостачання надійнішим – 92% людей;
  • знизити платіжки за електроенергію – 89%;
  • посилити енергонезалежність держави завдяки розвитку малої генерації – 86%;
  • посилити енергонезалежність громади завдяки розвитку малої генерації – 86%.

Дослідження показало, що найпопулярнішою причиною не встановлення ВДЕ є висока вартість технологій. Однак в разі грошової компенсації або надання обладнання, кількість охочих розглянути ідею встановити власну ВДЕ зростає до 69%. 

“Втім, наразі держава не пропонує жодних механізмів підтримки, які були б доступні побутовим споживачам”, – зазначили автори.

Вони підкреслили, що близько 54% опитаних відповіли, що вперше чують термін "відновлювані джерела енергії". Однак для окремих технологій – таких як сонячні панелі чи котли на альтернативному паливі – рівень знань значно кращий. 

Так близько 95% людей принаймні чули про сонячні панелі, 88% – про котли на біомасі, 80% – про малі вітроустановки, 67% – про теплові насоси.

ecoaction.org.ua

“Загалом же серед опитаних 98% бодай чули про ВДЕ чи конкретні технології, тож опитування щодо ставлення до ВДЕ проводилося лише серед цих людей”, – зазначили екоактивісти.

Вони також розповіли, що дослідження провела агенція Info Sapiens на замовлення “Екодії” у вересні 2022 року. Воно відбувалося у форматі телефонних інтерв’ю із мешканцями 9 областей України: Івано-Франківської, Тернопільської, Чернігівської, Сумської, Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської, Черкаської та Київської (за винятком міста Києва). У рамках дослідження опитали випадкову репрезентативну вибірку із 936 людей.

Нагадаємо, мешканці Київщини розповіли, як СЕС допомогли їм виживати під час окупації.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, житель села Зорин Вишгородського району в Київській області Олександр Царенок, у власносі якого була домашня сонячна електростанція, забезпечив електроенергією своїх односельчан, коли вони опинилися відрізаними від енергопостачання через російське вторгнення.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності