Мешканці Київщини розповіли, як СЕС допомогли їм виживати під час окупації shutterstock

Мешканці Київщини розповіли, як СЕС допомогли їм виживати під час окупації

Катерина Бєлоусова

Енергетична безпека має стати одним з базових елементів під час будівництва житла

На Київщині домашні СЕС стали єдиним рятівним джерелом енергії для їх власників та сусідів на час окупації.

В умовах воєнного часу на перший план виходить енергетична безпека, адже власна генерація дає тепло, світло, можливість приготувати їжу, вийти на зв’язок та дізнатись інформацію про події та можливості порятунку, повідомляє “Українська енергетика”.

Спеціалісти Держенергоефективності на кінець 2021 року в Україні нарахували близько 45 тисяч домогосподарств, які мають альтернативні джерела енергії на “зеленому” тарифі. Проте кількість автономних станцій на ВДЕ значно більша, адже офіційна статистика наразі не ведеться.

Власники СЕС поділилися історіями про те, як власна генерація допомогла забезпечити базові потреби.

Як в "польових" умовах переробити мережеву СЕС на автономну

Так село Ясногородка на Київщині опинилось в окупації вже у перші дні вторгнення військ РФ, де в будинку родини Олексія Хабатюка з 2014 року працювала мережева СЕС потужністю 10 кВт.

Хабатюк є енергетиком та фахівцем з енергоефективності та ВДЕ. 

Він розповів, що в їх сели через кілька днів перебили електромережу, а ще через дві доби розрядилися акумулятори, які забезпечували весь будинок. мешканці евакуювалися.

Коли люди повернулися після звільнення селища наприкінці березня 2022 року вони зіткнулися з повною відсутністю постачання енергоресурсів.

“Вирішив переробити на ходу домашню СЕС і швидко зробити "енергетичний острів". Для цього треба було вирішити два ключових завдання. Зробити пряму зарядку акумуляторів від сонячних панелей та AC-coupling, щоб велике поле панелей, під'єднаних до мережевих інверторів не стояло без діла”, – поділився Олексій Хабатюк. 

Йому вдалося змонтувати конструкцію, яку він називає “сумішшю автономки з AC-coupling”. AC-coupling – це принцип підключення сонячних панелей за допомогою мережевого інвертора в автономній системі напряму до мережі змінного струму без проміжних перетворень постійного струму (заряду акумуляторів) і повторного перетворення автономним інвертором постійного струму в змінний. 

Хабатюк зазначив, що власники домашніх СЕС, які розглядають подібні варіанти, мають докладніше розібратись у можливих рішеннях.

Після цього система змогла заживити одночасно не тільки потужну помпу свердловини, а й енергомісткі  електроприлади, а також сусідські будинки. Експерт зауважив, що подібне рішення не ідеальне, і, теоретично, не зовсім правильне, і, звичайно, дуже залежить від погоди та потребує уваги, але наразі в екстремальних умовах працює. Воно допомогло дочекатись відновлення мереж. 

Автономні СЕС забезпечили базові потреби

Більшість мешканців містечка переселенців з Донбасу та Криму “Мальовниче” будували власні оселі з урахуванням сучасних технологій енергоефективності, екології, енергоощадності. Були у містечку і дві автономні сонячні станції.

В зоні активних бойових дій “Мальовниче” опинились на початку березня і окупація тривала близько місяця. Кільком родинам, які залишилися у власних будинках, довелось пристосуватись до кризових умов та використовувати наявні ресурси, у тому числі й дахову сонячну станцію на одному з будинків. 

“Наших людей під час окупації Мили/Дмитрівки на Житомирській трасі і зараз (бо невідомо коли буде відновлено електропостачання) врятувала саме така СЕС, збудована одним із сусідів", – зауважив один з мешканців “Мальовничого” Ігор Назаров.

Його будинок майже повний світловий день був з електрикою і це дало змогу заряджати телефони, акумуляторний інструмент, набирати воду зі свердловини тощо. 

Автономна електростанція функціонує протягом світлового дня і відключається на ніч, щоб не допустити повної розрядки акумуляторів.

За словами Ігоря Назарова, це остаточно переконало сусідів у необхідності резервних точок електроживлення, бо селище досі не приєднане до електромереж на договірній основі, а заживлено від "приватників" із сусідніх вулиць. Наразі всі мережі погоріли разом із проводами та стовпами під час бойових дій.

Такої ж думки щодо важливості резервного джерела енергії дотримуються і власники ще одного будинку, який знаходиться в садовому кооперативі у передмісті Києва. 

“Виглянуло сонечко і знову працює наша домашня сонячна електростанція, яку ми з чоловіком змонтували на подвір'ї під час війни. Власне джерело енергії – це не про гроші, це про безпеку”, – ділиться досвідом Олена Суржикова, яка має СЕС потужністю 2,4 кВт.

Вона також вказала на проблему, яка заважає подальшому нарощуванню потужності СЕС.

“Ми не можемо поставити більше панелей, бо для цього потрібно віддавати електроенергію в загальну мережу, а ми в садовому кооперативі, і компанія "ДТЕК" з нами не може укласти договір без згоди кооперативу”, – зазначила Суржикова та пропонує законодавцям на майбутнє розв’язати це питання. 

Нагадаємо, збитки сектору ВДЕ в Україні можуть перевищити $1 млрд.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в IRENA зазначили, що потужність ВДЕ-генерації у світі рекордно зросла у 2021 році.

Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів