В порту Бельгії побудують один з найбільших в Європі центрів зеленого водню rechargenews.com

В порту Бельгії побудують один з найбільших в Європі центрів зеленого водню

Катерина Бєлоусова

Місцева влада хоче використовувати проєкт, як стартову площадку для амбіцій регіону

У Бельгії в порту Антверпен-Брюгге виробник електролізерів Plug Power зі США у 2025 році запустить завод з виробництва 12 500 тонн зеленого водню щороку і потужністю 100 МВт.

Завод, ймовірно, стане одним із найбільших у Північній Європі і першим планом порту стати водневим центр для Європи, повідомляє Recharge News.

В Plug Power зазначили, що завод знаходиться в центрі найбільшого кластера хімічної промисловості в Європі та забезпечуватиме кількох клієнтів.

H2 також сприятиме декарбонізації "логістичного потоку" порту, забезпечуючи паливом паливні елементи, які будуть використовуватися вилковими навантажувачами та іншими підйомниками, фургонами на паливних елементах через спільне підприємство компанії з Renault, і стаціонарними потужностями.

Завод буде забезпечуватися енергією з мережі, яка постачається до порту та вітрових турбін, що знаходяться поруч.

В матеріалі пояснили, що будь-яка установка зеленого водню, яка отримує електроенергію з мережі, буде зобов’язана врахувати погодинну роботу електролізера до споживання електроенергії від спеціального заводу з відновлюваних джерел, відповідно до суворого проєкту регламенту ЄС щодо додатковості. Інакше станція буде позбавлена ​​статусу "відновлюваного водню".

Завод намагається розробити циркулярний план використання води, що використовується в електролізерах.

"Проєкт Plug Power – це саме те, що ми маємо на увазі, коли йдеться про циркулярну економіку. Ми надаємо водню всі можливості як енергоносію і паливу, і тому беремо на себе зобов’язання як активний піонер у водневій економіці", – сказав Жак Вандермайрен, генеральний директор порту Антверпен-Брюгге. 

Plug Power також має намір побудувати спеціальний водневий трубопровід відкритого доступу вздовж ділянки та погодився співпрацювати з бельгійським оператором газопроводу Fluxys над техніко-економічним обґрунтуванням, яке розглядає можливість підключення до трубопроводу в рамках запропонованої Європейської водневої магістралі.

Будівництво розпочнеться у 2023 році, а перший водень планують отримати на початку 2024 року. Ймовірно, проект стане одним із найбільших у Північній Європі. Однак на всьому континенті його можуть затьмарити за розмірами низка іберійських проєктів.

Порт Антверпен-Брюгге знаходиться в одному з найбільш промислово розвинених районів Північної Європи. Він намагається стати центром водню завдяки комбінації місцевого виробництва та імпорту, а місцева влада хоче використовувати проєкт, як стартову площадку для амбіцій регіону.

"Завдяки стратегічному розташуванню наших портів та досвіду наших компаній, дослідницьких центрів та навчальних закладів, у нас є всі можливості, щоб стати водневим центром Західної Європи – можливість, яку ми не повинні упустити", – сказав міністр–президент Фландрії Ян Джамбон.

В матеріалі зазначили, що регіон має недостатній потенціал відновлюваних джерел, щоб отримати весь зелений водень, необхідний Бельгії для досягнення своєї мети щодо скорочення викидів на 80% до 2050 року, а блакитний водень може стане "сходинкою" для досягнення цієї мети. 

Так хімічний гігант Ineos розробляє паровий крекер для виробництва олефінів у порту, який буде сконструйовано для роботи на зеленому водні при першій доступності в достатній кількості, а до цього часу він використовуватиме синій.

Нагадаємо, в Україні на Дніпровській ГЕС планують виробляти "зелений" водень.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в США витратять $8 мільярдів на центри чистого водню.

Теги: , ,
Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон