В PAEW розкритикували нові правила поводження з небезпечними відходами

В PAEW розкритикували нові правила поводження з небезпечними відходами

Катерина Бєлоусова

На один вид діяльності потрібно отримати від Міндовкілля 3 дозвільних документи

Фахівці Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) розкритикували Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів за нові норми щодо управління небезпечними відходами, які зводять цей ринок у “тінь”.

Компанії-ліцензіати позбавлені можливості працювати у правовому полі за старими ліцензіями та не зможуть отримати нові, повідомляє Офіс сталих рішень.

В PAEW пояснили, що наразі відсутні нормативно-правові акти, які б мали забезпечити реалізацію закону №2320-IX "Про управління відходами" щодо управління небезпечними відходами. В Міндовкілля розробили проєкт постанови "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з управління небезпечними відходами" та направили його на затвердження Кабінету міністрів. 

Документ зазнав широкої критики через те, що:

  • передбачає набрання чинності з 9 липня 2023 року, що станом на листопад 2023 року суперечить принципам законодавства щодо дії закону в часі. Окрім того, ліцензійні умови мають набирати чинності через певний строк з дня їхнього опублікування, для проведення підготовчих робіт;
  • враховує Правила співвідношення операцій (затверджує Міндовкілля), що наразі не затверджені. Вони передбачають, що ліцензіат має пройти перевірку  матеріально-технічної бази для підтвердження можливості проведення діяльності.

Зазначається, що попередній вид діяльності "поводження з небезпечними відходами", який підлягав ліцензуванню не змінено по суті і предмету діяльності. Змінено лише назву виду господарської діяльності та дозвільного документа.

В PAEW додали, що для того, щоб отримати ліцензію, суб’єкт господарювання повинен пройти процедури:

  • оцінки впливу на довкілля;
  • отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів;
  • отримання ліцензії (на підставі отриманих дозвільних документів).

“Таким чином, на один вид господарської діяльності суб’єкт господарювання зобов’язаний отримати три дозвільних документи з одним і тим же предметом регулювання, вимогами тощо  в одному уповноваженому органі – Міндовкілля, – наголосили в PAEW. – Вважаємо, такі дії (і бездіяльність) відповідальних представників Уряду дискредитують реформу управління відходами, ставлять під сумнів євроінтеграційні зобовʼязання та не сприяють інвестиційному клімату”.

Нагадаємо, експерт із поводження з відходами в Українському інституті майбутнього Олександр Лимар заявив, що Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів видає дозволи на транскордонне перевезення відходів, що не відповідають закону №2320-IX “Про управління відходами”. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, фахівці Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) та понад 200 експертів обговорили неспроможність Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів виправити кризу екологічного контролю в рамках реформування його системи.

Читайте також
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні

Більшість підприємств з переробки небезпечних відходів втратили ліцензії

Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром
Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром

Ртуть неможна збирати пилососом, віником, ганчіркою

Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси
Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси

Кожний львівʼянин може безкоштовно здати 10 люмінесцентних ламп, 5 термометрів та 10 кг батарейок

У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото
У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото

Після колапсу ринку управління небезпечними відходами, станом на 1 березня, в Україні ліцензії отримали лише 5 компаній з близько 200