В ООН забили тривогу: концентрація парникових газів в атмосфері стала рекордною Shutterstock

В ООН забили тривогу: концентрація парникових газів в атмосфері стала рекордною

Валентина Гембарська

50% викидів поглинають океани і наземні екосистеми, проте в майбутньому їхня здатність виступати "буфером" буде знижуватися

У 2020 році концентрація парникових газів в атмосфері досягла нового рекорду.

Про це сказано в бюлетені Всесвітньої метеорологічної організації (спеціалізована установа ООН). Відзначається, що ситуацію не покращило навіть тимчасове зниження викидів під час пандемії COVID-19.

За даними експертів, концентрація вуглекислого газу досягла 413,2 частини на мільйон, а це 149% від доіндустріального рівня. Концентрація метану склала 262%, а закису азоту (N2O) — 123% від рівнів 1750 року.

Крім того, з огляду на довге життя молекул CO2, навіть якщо викиди і будуть різко скорочені до нульового рівня, нинішній рівень температури буде зберігатися протягом ще декількох десятиліть.

"Зростання концентрації парникових газів обернеться для людей не тільки глобальним потеплінням, але ще і зростанням кількості екстремальних погодних явищ: спеки, проливні дощі, підвищенням рівня моря і окисленням океану, таненням льоду, і все це призведе до негативних соціально-економічних наслідків", — сказано в бюлетені.

"При нинішніх темпах зростання концентрації парникових газів до кінця століття підвищення температури може значно перевищити цільові показники Паризької угоди в 1,5-2 градуси за Цельсієм вище доіндустріальних рівнів. Ми значно відхилилися від курсу", — заявив генеральний секретар ВМО Петтері Таалас.

Експерти попередили, що 50% викидів поглинають океани і наземні екосистеми, проте в майбутньому їхня здатність виступати "буфером" в боротьбі з підвищенням температур буде знижуватися.

Як повідомляла ЕкоПолітика, 21 жовтня Кабінет міністрів України ухвалив Стратегію екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату до 2030 року.

Читайте також
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень

Кліматологи закликають терміново зменшувати викид парникових газів у повітря

Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%
Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%

Екстремальна літня спека 2022 року збільшила інфляцію продуктів харчування в Європі приблизно на 0,6%

Міндовкілля оприлюднило проєкт кліматичної стратегії України до 2035 року
Міндовкілля оприлюднило проєкт кліматичної стратегії України до 2035 року

Зауваження та пропозиції можна надсилати до 26 лютого