В ООН визнали зміну клімату серйозною загрозою shutterstock

В ООН визнали зміну клімату серйозною загрозою

Один з доповідачів заявив, що забруднення океанів, погіршення доступу до чистої води та харчів, руйнування житла можуть спровокувати конфлікт, подібний за масштабами до Першої світової війни

Рада Безпеки ООН визнала зміну клімату серйозною загрозою для безпеки світу, проблемою, яка не тільки завдає шкоди навколишньому середовищу, а й підриває політичну, економічну і соціальні системи.

Така заява пролунала під час засідання 23 лютого, яке відбулося в онлайн режимі, сказано на сайті ООН.

"Наука каже чітко: ми повинні обмежити підвищення глобальних температур півтора градусами до кінця сторіччя. А наш борг ще більш очевидним: ми повинні захистити людей і спільноти, які страждають від зміни клімату. Ми повинні прискорити підготовку до наслідків кліматичної кризи, що наростає, заради міжнародного миру і безпеки", - заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

Він нагадав про важливість досягнення цілей Паризької угоди по клімату і закликав створити глобальну коаліцію, мета якої - домогтися до середини століття нульових викидів парникових газів.

"Подобається нам це чи ні, але питання вже не "якщо", а "коли" вашій країні та вашим громадянам доведеться зіткнутися з наслідками зміни клімату для безпеки", - заявив Борис Джонсон, прем'єр-міністр Великобританії, яка головує в Радбезі ООН і стала організатором засідання щодо цієї проблеми. Він закликав глав держав і урядів взяти високі зобов'язання по боротьбі зі зміною клімату.

На засіданні виступив всесвітньо відомий натураліст і телеведучий сер Девід Аттенборо. Він назвав зміну клімату "найстрашнішою загрозою безпеці, яка коли-небудь стояла перед сучасним людством".

"Я не заздрю ​​тій відповідальності, яку покладає ця ситуація на всіх вас і на ваші уряди. Ми покинули стабільний і безпечний кліматичний період, який дозволив зародитися нашій цивілізації. Назад шляху немає. Що б ми зараз не робили, вже занадто пізно для того, щоб уникнути зміни клімату. І постраждають в першу чергу найбідніші та найбільш вразливі - ті, хто найменше захищений", - сказав він.

На його думку, забруднення океанів, погіршення доступу до чистої води і продуктів харчування, руйнування житла можуть спровокувати конфлікт, подібний за масштабами до Першої світової війни.

Як повідомляла ЕкоПолітика, результати дослідження Організації Об'єднаних Націй і Оксфордського університету свідчать, що дві третини жителів планети впевнені, що зміни клімату становлять серйозну загрозу для всього людства і є справжньою "надзвичайною ситуацією".

Читайте також
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Фінансування підтримає деякі з найпередовіших розробок з декарбонізації сталеливарної промисловості

Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року

Apple планує працювати з чистою енергією та використовувати перероблені матеріали для виробництва

У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні
У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні

Заборона на водіння у вихідні може стати необхідною згідно з чинним кліматичним законодавством

На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів
На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів

Громада може скоротити викиди метану на 30%, якщо люди компостуватимуть 20% органічних відходів