В Нідерландах кліматичний стартап допоможе уникнути 20% втрат тепла при опаленні shutterstock

В Нідерландах кліматичний стартап допоможе уникнути 20% втрат тепла при опаленні

Катерина Бєлоусова

Технологія дозволяє оптимізувати систему опалення в режимі реального часу

В Нідерландах кліматичний стартап Gradyent розробив програмне забезпечення Digital Twin для централізованого теплопостачання, яке допоможе заощаджуючи в середньому 20% теплових втрат, 10% викидів CO2 і 5-10% витрат на паливо.

Компанія залучила €10 мільйонів інвестицій, щоб зробити системи централізованого теплопостачання більш ефективними та сталими, повідомляє Tech.eu.

Ця “зелена” технологія допоможе опалювальним компаніям оптимізувати свої системи, зменшити викиди вуглецю та забезпечити доступне та надійне тепло.

Фінансування відбудеться за підтримки інвесторів, зокрема Capricorn Partners, ENERGIIQ, Helen Ventures та Eneco.

Технологія створює цифрову копію фізичної теплової системи, яка поєднує географічні, погодні та сенсорні дані з фізичними моделями та штучним інтелектом. Її розробники зазначають, що технологія дозволяє оптимізувати систему опалення в режимі реального часу та запускати моделювання майбутніх ситуацій.

"Наша місія – зробити системи опалення перспективними в майбутньому. За допомогою Gradient Digital Twin ми можемо як підвищити ефективність існуючих систем, так і прискорити перехід до більш стійких систем", – сказав генеральний директор компанії Gradient Ерве Хуісман.

Понад 25% світового споживання енергії припадає на опалення та охолодження будівель. Щорічно ці мережі втрачають близько чверті тепла. Зі зростанням цін на пальне існує ризик дефіциту палива, а заклик до скорочення викидів CO2 стає все сильнішим. 

В матеріалі зазначили, що системи опалення часто працюють із застарілим програмним забезпеченням, а перехід до інтегрованих енергетичних систем з місцевими “чистими” джерелами робить ще більш важливим наявність правильного програмного забезпечення.

Нагадаємо, Єврокомісія схвалила розроблену урядом Німеччини екомодернізацію централізованого опалення на €2,98 мільярда.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Польща потребує розвитку опалювального сектору, щоб забезпечити кращу якість повітря та позбутися смогу, зокрема заміни старих, неефективних побутових джерел опалення.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"