В ЄС схвалили екомодернізацію централізованого опалення Німеччини на €3 млрд Shutterstock

В ЄС схвалили екомодернізацію централізованого опалення Німеччини на €3 млрд

Катерина Бєлоусова

Очікується встановлення 681 МВт відновлюваних теплових потужностей на рік

Єврокомісія схвалила розроблену урядом Німеччини програму централізованого опалення на €2,98 мільярда, яка передбачає використання ВДЕ, відпрацьованого тепла та декарбонізацію існуючих мереж.

Програма допоможе ЄС досягти своїх цілей щодо зміни клімату, повідомляє EURACTIV.

Така схема екологічного опалення відповідає правилам ЄС, які вимагають, щоб державна допомога була "необхідною та доречною", оскільки без неї нові об’єкти централізованого теплопостачання базувалися б на забруднюючому викопному паливі. Також такі інвестиції могли б взагалі не відбутися через їх великі обсяги і низькі доходи.

Програма передбачає надання державних грантів до 2028 року новим мережам централізованого теплопостачання, що працюють на принаймні 75% відновлюваної енергії та відпрацьованого тепла, або проєктам з декарбонізації існуючих мереж.

"Завдяки цьому заходу Німеччина зможе збільшити частку відновлюваної енергії та відпрацьованого тепла в опалювальному секторі, тим самим значно зменшивши свої викиди", — заявила голова ЄС з питань конкурентної політики Маргрете Вестагер.

Очікується, що німецька схема підтримає встановлення 681 МВт відновлюваних теплових потужностей на рік і покриє до 40% прийнятних інвестиційних витрат проєктів.

Німецькі законодавці хочуть модернізувати централізоване теплопостачання, щоб покращити опалення міст. Адже, через їх густонаселеність, рішення щодо індивідуального опалення стають менш привабливими, ніж те, що коаліційний договір називає "районними рішеннями".

Кожному району буде запропоновано створити тепломережу у своєму місті, а потім забезпечити багатоповерхові будинки. 

Цей підхід, змодельований у Сканданавії та деяких інших країнах ЄС, вважається ключовим у спробі зменшити залежність від викопного палива, зокрема від палива, що надходить з росії.

"Підходи з оптимізованою для мікрорайону інфраструктурою електро- та теплопостачання пропонують очевидні переваги, особливо щодо питомих витрат на енергію та ступеня самозабезпечення", – пояснила Ніколь Піллен, керівниця відділу переходу на енергію в містах DENA.

Нагадаємо, у Польщі планують покращити якість повітря за рахунок модернізації систем опалення.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Європі всі муніципалітети з населенням понад 50 тисяч жителів мають розробити дорожні карти з декарбонізації систем опалення та охолодження, відповідно до проєкту законодавства ЄС.

Читайте також
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС

В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності
В Україні відкрили пʼятий Офіс декарбонізації та енергоефективності

Наразі на Харківщині внаслідок російської агресії пошкоджено або зруйновано близько 25 тисяч будинків

Декарбонізація будівництва потребує нових екологічних підходів – “Метінвест”
Декарбонізація будівництва потребує нових екологічних підходів – “Метінвест”

У 2022 році викиди будівельної галузі пов'язані з енергетикою на 2% перевищили "допандемійний" пік