У Польщі планують покращити якість повітря за рахунок модернізації систем опалення shutterstock

У Польщі планують покращити якість повітря за рахунок модернізації систем опалення

Катерина Бєлоусова

Централізоване опалення базується на теплових установках і теплоелектростанціях, які мають відповідати суворим екологічним вимогам ЄС

Польща потребує розвитку опалювального сектору, щоб забезпечити кращу якість повітря та позбутися смогу, зокрема заміни старих, неефективних побутових джерел опалення.

Про перспективи та труднощі цього розвитку розповів Патрик Демський, член правління Польської електричної асоціації (PKEE), повідомляє EURACTIV.

У публічних дебатах зазначають, що смог і погана якість повітря викликані електростанціями. Однак енергетичний сектор країни переживає перехідний період для захисту навколишнього середовища, клімату та здоров’я людей.

За останнє десятиліття Польща значно скоротила викиди і збільшила виробництво електроенергії з відновлюваних джерел, зокрема перевищені цілі щодо частки ВДЕ до 2020 року.

Проте все ще існує певна частка індивідуальних джерел опалення, які мають найбільший вплив на якість повітря.

Одним із способів модернізації системи опалення є встановлення нових індивідуальних джерел з найменшими можливими викидами, а також розвиток централізованого опалення.

“Централізоване опалення базується на теплових установках і теплоелектростанціях, які мають відповідати суворим екологічним вимогам, встановленим законодавством ЄС. Це дуже ефективна технологія, призначена в основному для урбанізованих районів”, – йдеться в матеріалі.

Демський також пояснив, що покриття потреб у опаленні має здійснюватися в першу чергу шляхом використання централізованого опалення, де це можливо. Ця модель забезпечує високу ефективність використання палива, покращує рівень життя громадян та зменшує проблему приземних викидів.

В Польщі приблизно 40% домогосподарств підключені до мереж централізованого теплопостачання.

“Пакет "Fit for 55" повинен належним чином відображати роль систем опалення – зокрема централізованого опалення – у боротьбі з зимовим смогом. Ми згодні з Комісією, що сектор опалення має потенціал для активного внеску у досягнення кліматичних цілей ЄС, але необхідно забезпечити відповідний перехідний період”, – розповів Демський.

Також графік з вимогами щодо ефективного централізованого опалення, представлений у переробці Директиви про енергоефективність, повинен забезпечити відповідний час для коригування інвестиційних планів. 

PKEE пропонує, щоб уникнути труднощів, з 2030 року ввести нове визначення ефективної системи опалення та вилучити умови прийнятності для високоефективної когенерації, у зв’язку з тривалістю інвестиційних процесів в енергетиці та необхідністю трансформації системи при збереженні доступностих цін.

На розвиток централізованого теплопостачання в Польщі впливає і поточний перегляд Директиви ЄС щодо ЕТС. Європейська комісія запропонувала переглянути систему контрольних показників шляхом прискорення поступового скасування безкоштовних надбавок і збільшення їх значення з 1,6% до 2,5%. 

“Ця пропозиція викликає особливу тривогу для Польщі, оскільки її реалізація може перешкодити ефективному виведенню вугілля в секторі централізованого теплопостачання”, – йдеться в матеріалі.

Також занепокоєння викликає перегляд Директиви про відновлювані джерела енергії щодо можливого розширенням критеріїв сталості для палива з біомаси. Адже, подальше посилення цих критеріїв може перешкодити досягненню цілі, пов'язаної з використанням відновлюваної енергії для опалення та охолодження.

Польський сектор опалення стикається з величезними проблемами, але процес переходу вже триває. Існує багато проектів щодо заміни вугільніх електростанції на джерела опалення, які виділяють менше CO2, наприклад, природний газ або ТЕЦ на біомасі. Також Польща доклала величезних зусиль для диверсифікації джерел імпорту природного газу.

Окрім того, країна зацікавлена в розвитку водневих технологій. Так метою проєкту Hydrogen Poland є створення консорціуму, що поєднує науковий та промисловий потенціал, чиї компетенції можуть охопити весь водневий ланцюг створення вартості. Зелений водень буде використовуватися здебільшого, але не виключно, для автобусних парків і допоможе зменшити викиди в польських містах.

Також PKEE планує реалізувати нові проекти, пов’язані з перспективними технологіями.

Польський енергетичний сектор продовжить підтримувати покращення якості повітря, а також виконання кліматичних цілей ЄС. Проте для цього потрібні стабільна і передбачувана законодавча база, яка забезпечить перехід прийнятними темпами.

Нагадаємо, У Польщі зʼявилась "гармата" для боротьби зі смогом.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Китай закликають позбутися смогу, який загрожує здоровʼю людей.

Читайте також
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря