В Нацпарку “Подільські Товтри” на Хмельниччині незаконно вирубано понад 100 різних дерев

В Нацпарку “Подільські Товтри” на Хмельниччині незаконно вирубано понад 100 різних дерев

Людмила Гончаренко

Серед вирубаних дерев – граб, клен, черешня та дуб

Під час планової річної перевірки Чемеровецького спеціалізованого лісового об’єднання "Агроліс" інспектори Держекоінспекції у Хмельницькій області зафіксували незаконну рубку (без лісорубного квитка) 109 дерев різних порід на території НПП "Подільські товтри". Про це повідомляється на сайті видання Суспільне.

"Інспектори виїхали на перевірку і під час обстеження виявили незаконну вирубку дерев різних порід. Зокрема, серед них граб, дуб, клен, черешня. Це Чемеровецький район, але на території природно-заповідного об’єкту Національний природний парк "Подільські Товтри", – каже головна спеціалістка відділу зв’язків із громадськістю та ЗМІ Держекоінспекції у Хмельницькій області Марія Саєнко. Усі зрізи свіжі, додала чиновниця. 

За словами речниці, інспектори склали відповідний протокол про адміністративну відповідальність на трьох осіб за статтями 64 та 1885 Кодексу України про адмінправопорушення на загальну суму 765 грн. За розрахунками Держекоінспекції, розмір шкоди, завданої навколишньому природному середовищу становить 80 тисяч 69 гривень. 

Вирубку дерев, як з'ясувалося, здійснили лісівники комунального підприємства "Агроліс", яке займається лісозаготівлею. “Вони це робили під виглядом своїх рубок", уточнила Саєнко. Лісівники підприємства з протоколом погодились, а свої дії визнали незаконними, адже вони не мали лісорубного квитка.

Оскільки порушення зафіксували на території природно-заповідного фонд, матеріали по цій справі були направлені до управління Служби безпеки України в Хмельницькій області. Працівники СБУ, в свою чергу, передали їх до поліції.

Якщо буде встановлена правоохоронними органами вина осіб, які вчинили незаконну вирубку лісу, то стаття 246 ККУ передбачає відповідальність за порушення на об’єктах природно-заповідного фонду. 

"Частина третя передбачає відповідальність саме за незаконну порубку лісу об’єктів природно-заповідного фонду. Може бути покарання у вигляді штрафу, і також, якщо будуть обтяжуючі обставини, які будуть доведені і встановлені в суді, то передбачається обмеження волі на строк від 2 до 5 років, або позбавлення волі на той самий строк", прокоментував ситуацію адвокат Микола Лозінський.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, що за 7 місяців цього року браконьєри понищили дерев та рослин на 200 мільйонів.

Читайте також
Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше
Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше

Економічний вплив цвітіння сакур у Японії у 2023 році оцінили на $4,1 мільярда

На Одещині судитимуть начальника “Лісів України” за організацію вирубки на 145 млн грн
На Одещині судитимуть начальника “Лісів України” за організацію вирубки на 145 млн грн

У 2022-2023 роках дерева знищили на території понад 200 гектарів

На Рівненщині на орендованих землях знищили лісу на мільйони гривень
На Рівненщині на орендованих землях знищили лісу на мільйони гривень

Площа суцільної вирубки сягнула 1,1 гектара