Озвучено нові збитки довкіллю України від війни за тиждень. Дайджест shutterstock

Озвучено нові збитки довкіллю України від війни за тиждень. Дайджест

Катерина Бєлоусова

Масштабні пожежі на інфраструктурних та промислових об’єктах призводять до отруєння повітря особливо небезпечними речовинами, які можуть переноситися вітрами на великі відстані

Моніторинг, проведений Програмою ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) та партнерськими організаціями, вказує на значний негативний вплив війни на довкілля, що може відчуватися багатьма майбутніми поколіннями.

Уряд України продовжує фіксувати численні злочини російських окупантів проти довкілля і добиватиметься відшкодування завданих збитків у міжнародних судах, повідомляє Міндовкілля.

В матеріалі зазначили, що вже ведеться робота над реалізацією Плану післявоєнного відновлення та розвитку України, довкіллєву складову якого 4 липня презентував голова Міндовкілля Руслан Стрілець на Конференції з питань відновлення України в Лугано.

Стратегічна ціль повоєнного відновлення – чисте та безпечне довкілля, подальший рух європейським “зеленим курсом” та відбудова економіки за принципами сталого розвитку. Відтак Україні потрібно реалізувати 9 нагальних реформ: у сфері управління відходами, державного екологічного контролю, регулювання промислового забруднення, комплексного моніторингу довкілля, управління природоохоронними територіями тощо. 

Загрози ядерній та радіаційній безпеці

Ситуація на окупованій російськими військами Запорізькій АЕС продовжує становити загрозу всій Європі. 

“Російські окупаційні сили застосовують репресії щодо українських працівників захопленої ЗАЕС. 3 липня стало відомо, що внаслідок російських тортур помер водолаз гідроцеху Запорізької АЕС Андрій Гончарук. Окупанти перетворили діючу АЕС на свою військову базу”, – йдеться в матеріалі.

За словами в.о. Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України Олега Корікова, на Запорізькій АЕС може виникнути ситуація з нестачею запчастин. Наразі Україна не може доставити на станцію нові клапани і витратні матеріали, які використовуються під час експлуатації станції.

1 липня Енергоатом власними зусиллями відновив втрачений зв'язок між ЗАЕС та Міжнародним агентством з атомної енергії. Раніше МАГАТЕ втратило дистанційний зв’язок зі своєю Системою спостереження через відключення окупантами в Енергодарі всіх українських операторів мобільного зв’язку. Наразі всі дані обов'язкового моніторингу передаються, і МАГАТЕ підтвердило їх отримання.

Атаки на інфраструктурні та промислові об’єкти

30 червня 

  • російські обстріли знищили склад агропідприємства з 40 тонами зерна у Зеленодольську Дніпропетровської області;
  • завдали удару по деревообробному підприємству в Основ’янському районі Харкова, сильно пошкодивши одну з виробничих будівель.

1 липня

  • завдано 12 ракетних ударів по об’єктах портової інфраструктури та приватних підприємствах, зокрема, з виробництва парфумів та вапна у Миколаїві;
  • обстріляли Часів Яр на Донеччині, через що зайнявся комбінат вогнетривів. Вогнеборцям вдалося швидко загасити пожежу.

2 липня після удару окупантів на околиці Бахмутської громади Донецької області спалахнула пожежа на одній з найбільших електропідстанцій в Україні “Донбаська 750”.

3 липня 

  • внаслідок обстрілу російських "Градів" сталася пожежа на найбільшому в Європі Авдіївському коксохімічному заводі у Донецькій області
  • російські війська завдали удару по території Вуглегірської теплоелектростанції у Донецькій області, внаслідок чого загорілися резервуари з мазутом. Масштабна пожежа тривала понад добу;
  • артилерійський удар зруйнував АЗС в Оріхові Запорізької області.

5 липня 

  • масований обстріл Слов'янська на Донеччині спричинив пожежу на ринку площею 1200 кв.м;
  • внаслідок російського ракетного удару зазнав значних пошкоджень сирзавод у Баштанці Миколаївської області.

6 липня внаслідок російських обстрілів сталася пожежа на АЗС у Чугуєві Харківської області.

Під час боїв у районі Сєвєродонецька та Лисичанська були завдані значні пошкодження Сєвєродонецькій ТЕЦ, заводу "Донсода" та Лисичанському нафтопереробному заводу. Завод "Азот", один з найбільших у Європі виробників аміаку та мінеральних добрив, було зруйновано на 70%.

“Масштабні пожежі на інфраструктурних та промислових об’єктах призводять до отруєння повітря особливо небезпечними речовинами. Забруднюючі речовини можуть переноситися вітрами на великі відстані”, – пояснили в Міндовкілля.

Фахівці ДЕІ розрахували 508 мільйонів гривень шкоди довкіллю, завдану російськими атаками на нафтобазу в смт Калинівка, Фастівського району Київської області у березні. Через обстріл пожежа на нафтобазі тривала 5 днів. 

Також в ДЕІ розрахували 221 мільйон гривень збитків довкіллю внаслідок ракетної атаки на Дарницький вагоноремонтний завод у Києві. Загальна площа засмічення в результаті руйнації становить 4 тисяч кв. м.

За даними Міністерства енергетики, зруйновано або окупувано 90% вітрових електростанцій в Україні. Крім того, руйнації чи захоплення зазнали 30% сонячних станцій та 30,1% когенераційних установок.

Забруднення, яке безпосередньо спричинене бойовими діями

За даними ДСНС, з 24 лютого до 6 липня 2022 року на території України знешкоджено 154 045 вибухонебезпечних предметів, зокрема 2024 авіаційних бомб. Обстежено територію площею 63 тисячі 644 га. 

Знищена військова техніка та боєприпаси, а також розірвані ракети та авіабомби забруднюють ґрунт і підземні води хімічними речовинами, зокрема важкими металами.

Шкода заповідникам та екосистемам, що охороняються

Дані дистанційного зондування NASA станом на 3 липня показали аномально високу кількість пожеж уздовж лінії фронту в Миколаївській та Херсонській областях. Російські війська завдали масштабних артилерійських ударів. Вибухи боєприпасів та літня спека стали каталізаторами значних пожеж на полях та у лісах.

Так, 2 липня внаслідок російських обстрілів в лісовому урочищі Галицинівської громади Миколаївської області загорілися лісові насадження на площі 1 га, які загасили пожежники.

Щонайменше 20 видам ендемічних рідкісних рослин в Україні загрожує знищення через війну. 

Військові дії призводять до потужної дії кількох факторів, які згубно впливають на рослинність, гриби та лишайники: 

  • руйнівна дія вибухів, проїзду військової техніки та будівництва фортифікацій; 
  • утворені внаслідок дії боєприпасів пожежі, які важко погасити в умовах військових дій; 
  • хімічне забруднення і забруднення ґрунтів сіркою, яка при контакті з водою знищує утвореною сірчаною кислотою насіння й коріння трав. 

“Воєнні дії прямо знищують рослинність і опосередковано руйнують природні оселища. Для ендемічних і малопоширених видів такі зміни можуть виявитись фатальними”, – підкреслили в матеріалі.

Шкода водним ресурсам

Російські війська завдають цілеспрямованих ударів по інфраструктурі для забору, очищення та постачання води, а також каналізаційних очисних спорудах.

Так 5 липня російські війська завдали ракетного удару по Хмельницький області. Ціллю ударів була водонапірна башта, яка повністю забезпечує водою місцеву громаду. Через російську агресію значно пошкоджені об’єкти водопостачання та водовідведення у Луганській, Донецькій, Запорізькій, Харківській та Миколаївській областях.

В окупованому Маріуполі, доступ до води мають до 3% мешканців міста. Люди змушені долати кілометри, аби стати в черги в пунктах набору води.

В ДЕІ зазначають, що росіяни крадуть воду з Північно-Кримського каналу у значних масштабах. За попередньою оцінкою, щодоби з каналу крадеться понад 4 млн куб метри води, що завдає 32,6 млн грн збитків на день. Так за 132 дні повномасштабної війни рф заборгувала вже понад 4 млрд гривень. 

Чорне та Азовське моря

Російські війська атакують інфраструктуру вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів та кораблі на якірних стоянках, що призводить до забруднення вод і поширення токсинів у море.

1 липня росіяни завдали ракетних ударів по об’єктах туристичної інфраструктури в Одеській області. Увечері 1 липня 2022 року російська авіація завдала ударів фосфорними бомбами по острову Зміїний, як мінімум одна бомба впала безпосередньо в Чорне море.

Російські війська розмістили в акваторії Чорного моря велику кількість мін, які загрожують судноплавству, людям та морським тваринам. 

2 липня на одному із пляжів на Одещині під час купання чоловік підірвався на вибуховому пристрої і загинув. 3 липня з Чорного моря до Дністровського лиману течією занесло морську міну. Міна була вчасно виявлена. Вона знаходилась на прибережній ділянці з ускладненим доступом, але фахівці підривної команди ВМС забезпечили її знешкодження. За повідомленням Одеського обласного управління ДСНС, через велику кількість вибухонебезпечних предметів в акваторії пляжі на Одещині відкривати не будуть.

Нагадаємо, USAID допоможе Україні у "зеленому" відновленні та реалізації реформ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екоактивісти розкритикували план відновлення України, що був представлений на Конференції з питань відновлення України у Лугано, Швейцарія, і назвали його “луганський сором”.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу