В Міндовкілля назвали суми та кроки для відновлення природи України після війни facebook.com/plato.ua

В Міндовкілля назвали суми та кроки для відновлення природи України після війни

Катерина Бєлоусова

Стратегічною ціллю повоєнного відновлення є чисте та безпечне довкілля, подальший рух європейським “зеленим курсом” та відбудова економіки за принципами сталого розвитку

Міжнародній спільноті представили Довкіллєву складову Плану відновлення України після війни, яка потребує €25,5 млрд інвестицій для реалізації 76 природоохоронних проєктів.

Її презентував голова Міндовкілля Руслан Стрілець на Конференції з питань відновлення України Ukraine Recovery Conference у Швейцарії, повідомляє Міндовкілля у Facebook.

Над розділом працювало понад 200 експертів. 

У заході беруть участь президент України Володимир Зеленський (онлайн), прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, представники Офісу Президента, Уряду України, Парламенту, бізнесу, громадянського суспільства, а також представники понад 50 країн та 20 міжнародних організацій.

“Ми вже дбаємо про залучення інвестицій. В рамках програми LIFE, до якої нещодавно приєдналася Україна, зможемо реалізовувати низку проєктів ще до того, як станемо членом Євросоюзу”, – сказав Стрілець.

Він пояснив, що стратегічною ціллю повоєнного відновлення є чисте та безпечне довкілля, подальший рух європейським “зеленим курсом” та відбудова економіки за принципами сталого розвитку. 

facebook.com/EnvironmentalofUkraine/posts

Для цього Україна реалізуватиме 9 нагальних реформ у сфері управління відходами, державного екологічного контролю, регулювання промислового забруднення, комплексного моніторингу довкілля, управління природоохоронними територіями тощо.

Для досягнення результатів в Україні створять:

  • понад 100 сучасних об'єктів управління відходами;
  • 10 зразкових національних парків відповідно до стандартів ЄС;
  • 10 реабілітаційних центрів для диких тварин;
  • 15 біопереходів на шляху міграції тварин;
  • 9 лісонасіннєвих центрів з вирощування саджанців дерев;

Окрім того, Україна планує використовувати сучасні технології для відбудови промисловості та зменшення викидів парникових газів у 10 разів.

“Головна мета – не тільки повернутися в точку відліку 24 лютого, але й досягти суттєво більших результатів”, – зазначили в повідомленні.

facebook.com/EnvironmentalofUkraine/posts

Нагадаємо, уряди України та Швейцарії зробили перший крок до впровадження ринкових механізмів кліматичної угоди, а саме підписали угоду про спільні кліматичні проєкти для "зеленого" відновлення України.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, названі здобутки, провали та підводні камені екологічної політики України за чотири місяці війни.

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%