На саміті G-20 не встановили головних кліматичних цілей shutterstock

На саміті G-20 не встановили головних кліматичних цілей

Катерина Бєлоусова

Країни G-20 створюють понад 80% викидів людства

На саміті у Нью-Делі, Індія, країни G-20 не поставили головних кліматичних цілей, зокрема щодо скорочення викидів парникових газів на 60% до 2035 року та досягнення вуглецевої нейтральності раніше 2050 року.

Вони погодилися потроїти глобальні потужності відновлюваних джерел енергії до 2030 року та визнали необхідність поступового скорочення використання вугільної енергії, повідомляє Reuters.

Зазначається, що на країни-члени G-20 разом припадає понад 80% глобальних викидів. Тому сукупні зусилля групи з декарбонізації мають вирішальне значення в глобальній боротьбі зі зміною клімату.

В матеріалі розповіли, що в “Групі двадцяти” виникли розбіжності. Під час попередніх зустрічей проти скорочення викидів на 60% виступили росія, Китай, Саудівська Аравія та Індія.

“Країни-члени до 2030 року продовжуватимуть і заохочуватимуть зусилля, спрямовані на потроєння глобальних потужностей відновлюваних джерел енергії відповідно до національних обставин", – йдеться у декларацій, яку прийняли на саміті.

В Reuters пояснили, що національні обставини будуть враховані при поступовому припиненні вугільної енергетики. Однак в документі не йдеться про скорочення використання сирої нафти, що ймовірно повʼязано з тиском з боку одного з найбільших світових експортерів нафти Саудівської Аравії.

Зазначається, що лідери G-20 визнали  важливість прискорення заходів, які сприятимуть переходу до енергетичних систем з низьким рівнем викидів. Зокрема прискорення зусиль щодо поступового скорочення використання вугільної енергетики відповідно до національних обставин.

В матеріалі підкреслили, що країни G-7 прагнули домовитися про швидше, ніж до 2050 року, досягнення кліматичної нейтральності. Однак декларація G-20 таких зобовʼязань не містить. 

У документі також визначена необхідність надання недорогого та стабільного фінансування країнам, що розвиваються, для підтримки їхнього зеленого переходу.

Нагадаємо, дослідження Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (IPCC) показало, що до початку 2030-х років світ перевищить обмеження потепління на 1,5°C, а до 2100 року сягне 3,2°C.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження кліматологів за допомогою штучного інтелекту показало, що світу не уникнути потепління на 1,5°C, яке станеться між 2033 і 2035 роками.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу