В лісах двох областей України виявили 300 стихійних звалищ

В лісах двох областей України виявили 300 стихійних звалищ

Катерина Бєлоусова

Вирішити проблему засмічення лісів у 2024-2025 роках не вдасться

Працівники лісової охорони виявили на Рівненщині та Волині 302 сміттєзвалища у державних лісах або поруч з ними.

Порушення виявили у лісах, що найчастіше потерпають через засмічення, протягом двотижневого обстеження, повідомляє Поліський лісовий офіс у Facebook.

Зазначається, що лісівники почали прибирати звалища, а ліквідувати деякі допоможуть представники місцевих громад.

“У місцях скупчення сміття ситуація покращується, але зовсім чисто не стає. Не всі відходи вдається ліквідувати легко і швидко. Найбільш засмічені ліси – ті, що поруч із житловими масивами. Та й сміття в лісі – побутове. Від пластику, скла і до сільськогосподарських відходів”, – розповіли у пресслужбі.

У повідомленні підкреслили, що одним з джерел засмічення лісів є сміттєві полігони громад, адже часто вони не мають захисних барʼєрів. Окрім того, вітер розносить сміття на значні територію, що підвищує ризик пожеж.

Лісівники зазначили, що засмічення лісів – спільна проблема. Однак вирішити її у 2024-2025 роках не вдасться.

“Було б значно легше і простіше, якби кожен розумів, з яких маленьких кроків проблема набуває серйозних масштабів. Тоді принаймні не зʼявлялися б нові гори сміття у лісі, що за 100 метрів від дому. І лісівники мали б можливість разом із громадами краще подбати про санкціоновані сміттєзвалища. Не витрачали б зусилля та ресурси на прибирання стихійних смітників”, – розповіли вони.

У пресслужбі додали, що у лісах планують встановити фотопастки, щоб виявляти та надалі штрафувати сміттярів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Кобеляцькій громаді на Полтавщині у 2024 році планують ліквідувати та рекультивувати стихійне сміттєзвалище у Кременчуцькому лісгоспі площею 1,3 гектара.

Читайте також