В Європі покращилася якість повітря, однак рівень забруднення досі небезпечний shutterstock

В Європі покращилася якість повітря, однак рівень забруднення досі небезпечний

Катерина Бєлоусова

Щорічне скорочення викидів PM10 сягає 2,72%, PM2,5 – 2,45%, а діоксиду азоту – 1,72%

Дослідження науковців з Барселонського інституту глобального здоров’я (ISGlobal) показало, що за останні 20 років в Європі покращилася якість повітря, однак близько 98% людей живуть у районах з нездоровим рівнем дрібних частинок PM2,5.

Також рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо забруднення пилом PM10 перевищено у 80% районах, а діоксиду азоту – у 86%, повідомляє The Guardian.

Науковці вивчали рівень забруднення повітря у понад 1400 регіонах 35 європейських країн де мешкає 543 мільйони людей. Найвищі рівні забруднення виявили у:

  • Північній Італії та Східній Європі – PM2,5 і PM10;
  • Північній Італії та в деяких районах Західної Європи, зокрема на півдні Великобританії, Бельгії та Нідерландів – діоксиду азоту, який може сприяти розвитку астми та потенційно підвищити сприйнятливість до респіраторних інфекцій.

"Необхідні цілеспрямовані зусилля для вирішення проблеми рівнів PM2,5 та озону і пов'язаних з ними складних "брудних днів", особливо в контексті швидко зростаючих загроз від зміни клімату в Європі", – сказав провідний автор дослідження Чжао-Юе Чен.

Дослідження показало, що загальний рівень пилу та діоксиду азоту знизився в більшості частин Європи. Щорічне скорочення викидів PM10 становило 2,72%, PM2,5 – 2,45%, а NO2 – 1,72%.

В матеріалі пояснили, що частинки PM2,5 і PM10 настільки малі, що можуть проникати глибоко в легені. Їхній вплив повʼязують з розвитком хвороб серця, онкологією та передчасними пологами, а також передчасною смертю 400 000 людей по всій Європі щороку. Такий пил утворюється внаслідок спалювання твердого та рідкого палива, переважно під час виробництва електроенергії, опалення будинків, автомобільний рух, а також в результаті хімічних реакцій між іншими забруднюючими речовинами.

На думку експертів, якщо рівень забруднення повітря відповідатиме рекомендаціям ВООЗ це дозволить уникнути 200 тисяч передчасних смертей.

Зазначається, що в Європі у низці міст запровадили зони з низьким рівнем викидів для транспортних засобів, зменшивши забруднення твердими частинками, а деякі країни, зокрема Польща, зменшили свою залежність від печей, що працюють на вугіллі. Директиви ЄС щодо промислових викидів допомогли підприємствам зменшити забруднення.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала способи утворення пилу PM2,5, його небезпеку та способи боротьби з забрудненням повітря.

Теги: ,
Читайте також
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря