Невидима загроза: як пил PM2,5 впливає на здоровʼя людей

Невидима загроза: як пил PM2,5 впливає на здоровʼя людей

Катерина Бєлоусова

У 2021 році в Європі забруднення повітря пилом спричинило 253 000 передчасних смертей, зокрема 1200 смертей дітей

Забруднення повітря твердими частинками РМ2,5 та РМ10, тобто пилом, є серйозною проблемою, яка впливає на здоров'я людей і тварин. Хоча такий пил є природним явищем, однак завдяки антропогенному впливу понад 99,9% людей на планеті дихає повітрям з перевищеним вмістом твердих часток PM2,5.

Про способи утворення такого пилу, його небезпеку та способи боротьби з забрудненням повітря – читайте далі в матеріалі ЕкоПолітики.

Частинки PM2,5 отримали свою назву завдяки розмірам – їхній діаметр не перевищує 2,5 мкм. Вони знаходяться у повітрі у завислому стані, тобто як одноклітинні водорості у воді, та мають досить низьку швидкість осідання.

Такий пил в природі утворюється під час виверження вулканів, обвалів, піщаних бур тощо. Однак зазвичай найбільшу кількість такого пилу створюють саме люди.

Як утворюється пил PM2,5

Основним джерелом утворення PM2,5 є транспорт та спалювання викопного палива. Так під час руху авто на пил перетворюються частинки покришок та гальмових колодок, викиди від спалювання бензину та асфальтне покриття. Окрім того, джерелами пилу є об'єкти будівництва, виробництва цементу, сільське господарство, лісові пожежі, спалювання сухостою та сміття тощо. PM2,5 може утворитися навіть з токсичних газів у повітрі, які за певних умов реагують один з одним та утворюють кристали.

Shutterstock

Також важливим фактором такого забруднення повітря є погодні умови. Наприклад, навіть невеликий дощ може значно знизити рівень смогу, а вітер – "розігнати" запилене повітря, що особливо актуально у щільній міській забудові.

Як забруднення пилом впливає на здоров'я

На думку вчених, безпечного рівня забруднення повітря пилом не існує, однак наслідки його вдихання можуть бути різними. Так короткострокове вдихання забрудненого повітря може спричинити кашель, задуху, інші респіраторні симптоми, а також алергію. Адже пил може стати своєрідним "перевізником" для речовин-алергенів.

Цей пил може також накопичуватися в організмі людини, особливо під час довготривалого забруднення. Часточки PM2,5 можуть проникати у бронхи та легені, спричиняючи запалення та руйнуючи їхні клітини, що ускладнює нормальний газообмін.

Окрім того, пил негативно впливає на кровоносну та серцево-судинну системи та призводить до згущення крові, що підвищує ризик тромбозу, спричиняє аритмію та тахікардію, а також звужує судини. Зрештою вплив PM2,5 підвищує ризик ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда та інсульту. Також забруднення повітря може впливати на зниження інтелектуальних здібностей, особливо дітей та людей старшого віку, а також спричиняють в останніх дегенеративні процеси мозку.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я з 1990 по 2010 рік 3,1 мільйона людей померли від причин, пов'язаних із частинками РМ2,5. Цей пил скорочує очікувану тривалість життя в середньому на 8,6 місяця. Загалом із РМ2.5 пов'язано 3% смертей від захворювань серцево-судинної та дихальної системи і 5% смертей від раку легенів. У 2021 році в Європейській економічній зоні забруднення РМ2,5 спричинило 253 000 передчасних смертей та близько 1200 смертей дітей.

Як захиститися від PM2,5

Повністю захистити себе та близьких від негативного впливу забруднення повітря практично неможливо. Однак можна коригувати плани, щоб обмежувати перебування на відкритому повітрі, коли концентрація PM2,5 у повітрі висока. За якістю повітря можна слідкувати на онлайн-ресурсах, таких як SaveEcoBot, ЛУН Місто AIR, Eco-City. Для мешканців Києва інформація про якість повітря доступна у мобільному застосунку “Київ Цифровий”, який також інформує користувачів про погіршення якості повітря у місті.

shutterstock

У разі якщо уникнути тривалого перебування на вулиці неможливо варто скористатися спеціальними респіраторами для фільтрації повітря. 

Проте найбільш дієвим способам є активна участь в екологічному житті громади, а саме зменшення промислового забруднення, зокрема заходи з пилопригнічення та встановлення фільтрів, відмова від викопного палива, перехід на громадський та екологічний транспорт, збільшення кількості зелених насаджень тощо.

Варто зазначити, що у низці міст України, особливо у зимовий період, рівень забруднення пилом часто сягає шкідливого рівня. Для боротьби з цим явищам громади розробляють відповідні програми.

Читайте також
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря