Італія відмовилася від низки “зелених” ініціатив: названо причини shutterstock

Італія відмовилася від низки “зелених” ініціатив: названо причини

Катерина Бєлоусова

Кліматичні активісти засудили зниження “зелених” амбіцій

Італійський уряд відмовляється від низки ініціатив, спрямованих на екологізацію економіки, зокрема щодо припинення фінансування міжнародних проєктів з викопного палива.

Відмова пояснюється тим, що місцевий бізнес не може дозволити собі раніше узгоджені цілі перехідного періоду, повідомляє Reuters.

В матеріалі підкреслили, що новий правий уряд перебуває при владі лише п'ять місяців. З початку 2023 року Італія вимагала від Європейського Союзу: 

  • пом’якшити директиву, спрямовану на підвищення енергоефективності будівель;
  • переписати плани поступової відмови від автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння;
  • поставила під сумнів стрімке скорочення промислових викидів.

"Проблема полягає в тому, що ми не можемо допомогти навколишньому середовищу, знищивши наші промислові підприємства, – заявила прем’єр-міністрка Джорджія Мелоні. – Шлях до “зеленої” економіки має бути соціально та економічно сталим."

Зазначається, що кліматичні активісти засудили зниження “зелених” амбіцій і попередили, що відступ в Італії може переконати інші країни наслідувати їхній приклад. 

В матеріалі наголосили, що Єврокомісія попередила Італію, на тлі відмови підписати екологічні директиви, що її промисловість зрештою програє, якщо не очолить рух у розробці нових кліматичних технологій. Країна все ще обговорює з Європейським Союзом долю низки “зелених” директив.

Зазначається, що Італія також в односторонньому порядку відмовилася від зобов'язання, взятого на саміті COP26 2021 року в Глазго. Зобовʼязання стосувалося припинення фінансування для іноземних проєктів з видобутку викопного палива. 

Експортно-кредитне агентство країни SACE заявило, що воно продовжуватиме підтримувати проєкти розподілу нафти до січня 2028 року, а також програми зберігання та переробки нафти до січня 2024 року. Встановити графік припинення фінансування таких проєктів в SACE відмовилися, пояснюючи рішення енергетичною кризою та перспективами диверсифікації джерел постачання газу.

В матеріалі підкреслили, що Італія оголосила про відмову через два дні після того, як ООН закликала заможні країни скоротити викиди швидше, ніж планувалося. Нова оцінка вчених показала, що часу для уникнення катастрофічних кліматичних змін залишилося мало.

Зазначається, що до повномасштабного вторгнення росії в Україну Італія імпортувала 40% з рф. У 2022 році країна налагодила поставки з інших країн та заявила про плани стати великим енергетичним центром, транспортуючи газ із Північної Африки та Середземномор’я до решти Європи.

Критики наголосили, що для цього знадобляться значні інвестиції в нову інфраструктуру. Окрім того, коли нові трубопроводи запрацюють, газ більше не буде потрібним через обмеження на викопне паливо.

Нагадаємо, у Венеції, Італія, через відливи та відсутність опадів частина каналів обміліла, а гондоли, водні таксі та машини швидкої допомоги не можуть ними пересуватися.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у липні 2022 року в Італії оголосили  надзвичайний стан у п’яти регіонах, оскільки інтенсивніші посухи та спека завдають шкоди сільському господарству та енергопостачання.

Читайте також
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу