В ЄС підтримали допомогу для України на €50 мільярдів з довкіллєвою складовою

В ЄС підтримали допомогу для України на €50 мільярдів з довкіллєвою складовою

Катерина Бєлоусова

Ukraine Facility у 2024 році передбачає запуск реформи зменшення та контролю промислового забруднення

Європейський парламент підтримав Регламент щодо започаткування Ukraine Facility, програми підтримки України на €50 мільярдів, яка серед іншого включає кліматичні та екологічні цілі.

У березні Кабінет міністрів України має затвердити план програми та передати його Єврокомісії, йдеться на Урядовому порталі.

У пресслужбі розповіли, що Регламент визначає напрями, форми та порядок надання фінансової підтримки для України, які розділені на три складові:

  1. пряма підтримка державного бюджету – 38,27 млрд (33 млрд у формі кредитів та 5,27 млрд у формі грантів);
  2. спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах – 6,97 млрд;
  3. технічна підтримка у здійсненні реформ, а також покриття відсотків за кредитами, включно з отриманими раніше – 4,76 млрд.

Зазначається, що програма підтримки діятиме з 2024 до 2027 року. Вона також передбачає механізм перехідного фінансування, який дозволить Україні отримати підтримку для державного бюджету ще до моменту її повноцінного запуску. 

У березні Україна має доопрацювати План та врахувати в ньому наступні умови: 

  • протидія екологічним злочинам, зокрема шкоді, завданої внаслідок війни;
  • дотримання принципу "Не завдавати значної шкоди" щодо кліматичних та екологічних цілей у воєнних та післявоєнних сценаріях;
  • посилити транскордонне співробітництво з сусідніми державами у сфері захисту довкілля;
  • спрямувати 20% грантових коштів в рамках першої складової програми (€1,05 млрд) на відновлення та модернізацію у регіонах.

Очікується, що План остаточно затвердять у квітні, що дозволить повноцінно запустити Ukraine Facility. ЄС надаватиме підтримку щоквартально за виконання визначених критеріїв щодо проведення передбачених реформ. 

У пресслужбі уряду пояснили, що План не є загальною стратегією відновлення України. Він охоплює лише частину передбачених на наступні роки державних змін з фокусом на макроекономічне зростання. 

Замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Євгеній Федоренко розповів, що команда Міндовкілля провела технічні консультації з європейськими партнерами щодо довкіллєвої складової програми. Зокрема з представниками Єврокомісії обговорили виконання індикаторів Плану реформ та інвестицій, який є невід'ємною складовою програми Ukraine Facility, серед яких у 2024 році:

  • запуск реформи зменшення та контролю промислового забруднення;
  • імплементації правил оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки в усі проєкти, програми та стратегії, за винятком чітко визначених тимчасових відступів.

Він підкреслив, що на 2025-2026 роки також запланована низка важливих кроків, а саме:

  • створення ринкових механізмів ціноутворення на вуглець; 
  • відновлення та збереження природних ресурсів; 
  • реформуванні системи управління відходами як складової побудови циркулярної економіки. 

“Звичайно, що робота по кожному з цих напрямів ведеться вже зараз”, – сказав Федоренко, додавши, що європейські колеги висловили підтримку та впевненість у спроможності України досягнути поставлених цілей. 

Нагадаємо, координаторка Комітету промислової екології та сталого розвитку Європейської Бізнес Асоціації Ольга Бойко попередила, що запуск Ukraine Facility замінить деякі інші програми підтримки, через що Україна може не отримати від ЄС близько €4,4 мільярда потенційного та наявного фінансування до 2027 року на зелену трансформацію.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала, як європейські партнери бачать процес зеленого відновлення України.

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%