В ЄС оновлять угоду про злочини проти довкілля та посилять покарання за екоцид shutterstock

В ЄС оновлять угоду про злочини проти довкілля та посилять покарання за екоцид

Катерина Бєлоусова

З компаній-порушників стягуватимуть 3 або 5% від річного світового обороту

Європарламент та Рада ЄС досягли попередньої згоди з оновлення правил ЄС щодо екологічних злочинів та санкцій для посилення захисту екосистеми.

Забруднювачам загрожуватимуть не лише штрафи, а й тюремні строки, йдеться на сайті Європарламенту.

Зазначається, що нові правила включатимуть правопорушення, подібні до екоциду з катастрофічними результатами, зокрема масове забруднення або масштабні лісові пожежі. Правила містять оновлений перелік діянь, пов’язаних із навколишнім середовищем, які кваліфікуються як кримінальні злочини на рівні ЄС, і пов’язаних санкцій. Це забезпечить більш ефективне застосування екологічного законодавства ЄС, адже такі злочини є четвертою за масштабами злочинною діяльністю у світі.

В повідомленні розповіли, що оновлений перелік доповнять:

  • імпорт і використання ртуті та фторвмісних парникових газів;
  • імпорт інвазивних видів;
  • незаконне виснаження водних ресурсів;
  • забруднення, спричинене суднами. 

В ЄС також домовилися про більш суворі санкції. Так окремі особи, включно з представниками компанії, які вчинили екологічні злочини, що призвели до смерті, можуть бути позбавлені волі на строк до 10 років. Кваліфіковані злочини каратимуться позбавленням волі на вісім років. Покарання за інші кримінальні злочини складатиме п'ять років позбавлення волі.

Зазначається, що порушникам також загрожуватимуть штрафи та зобов’язання відновити пошкоджене довкілля або відшкодувати завдану шкоду. Окрім того, ліцензію компанії можуть відкликати, заборонити їй доступ до державного фінансування, або ж закрити. 

Країни-члени зможуть стягувати з компаній-порушників 3 або 5% від річного світового обороту, залежно від характеру злочину, або вибирати фіксовані суми в розмірі 24 або 40 мільйонів євро.

В повідомленні підкреслили, що для суддів, прокурорів та поліцейських проводитимуть спеціальне навчання. Також країни-члени організовуватимуть кампанії з підвищення обізнаності щодо зменшення екологічної злочинності та створять фонд для її профілактики. 

Держави-члени також повинні будуть підготувати національні стратегії боротьби з екологічними злочинами та збирати відповідні статистичні дані. Єврокомісія повинна буде регулярно оновлювати список кримінальних злочинів.

"Ми успішно досягли позиції нульової терпимості щодо екологічних злочинів, які мають величезні наслідки для здоров’я людини та навколишнього середовища. Вкрай важливо, щоб ми боролися з цими транскордонними злочинами на рівні ЄС за допомогою узгоджених, стримуючих та ефективних санкцій для запобігання новим екологічним злочинам. Профілактика має ключове значення”, – сказав євродепутат Антоніус Мандерс.

Зазначається, що документ потребує ще офіційного схвалення від Комітету з правових питань, Європарламенту та Радою, перш ніж набере чинності.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у березні комітет з правових питань Європарламенту одноголосно проголосував за посилення санкцій для осіб, винних в екологічних злочинах, а саме штрафів до 10% обороту компанії та тюремного увʼязнення на строк від 4 до 10 років.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів