Європарламент схвалив введення тюремних строків та колосальних штрафів за екологічні злочини shutterstock

Європарламент схвалив введення тюремних строків та колосальних штрафів за екологічні злочини

Катерина Бєлоусова

Екологічні злочини є однією з найприбутковіших і швидкозростаючих сфер міжнародної злочинної діяльності з річним оборотом понад €200 мільярдів

Комітет з правових питань Європарламенту одноголосно проголосував за посилення санкцій для осіб, винних в екологічних злочинах, а саме штрафів до 10% обороту компанії та тюремного увʼязнення на строк від 4 до 10 років.

Оскільки всі політичні партії підтримують поправки, пленарне голосування в парламенті буде пропущено, повідомляє EURACTIV.

Зазначається, що євродепутати розширили перелік правопорушень у списку караних злочинів. До нього входитимуть:

  • незаконна торгівля деревиною;
  • незаконне виснаження водних ресурсів;
  • забруднення, спричинене кораблями;
  • порушення законодавства ЄС щодо хімікатів.

"Ми успішно домовилися про нульову толерантність до злочинів, які мають величезні наслідки для здоров’я людини та навколишнього середовища", – сказав головний переговорник парламенту щодо директиви ЄС з екологічних злочинів Тойн Мандерс.

В матеріалі підкреслили, що екологічні злочини є однією з найприбутковіших і швидкозростаючих сфер міжнародної злочинної діяльності з річним оборотом понад €200 мільярдів. Пропозицію щодо оновлення відповідної директиви Єврокомісія внесла ще у грудні 2021 року.

В матеріалі розповіли, що санкції передбачають, що:

  • компанії, визнані винними у злочинах проти навколишнього середовища, можуть отримати мінімальний штраф у розмірі 10% від їхнього середнього світового обороту за три попередні ділові роки;
  • винні особи можуть бути позбавлені волі на строк від 4 до 10 років, залежно від тяжкості;
  • компаніям можуть заборонити доступ до державного фінансування або відкликати їхні ліцензії;
  • порушникам доведеться відновити пошкоджене довкілля та виплатити компенсації жертвам відповідно до принципу "забруднювач платить".

Зазначається, що екологічні групи привітали позицію Європарламенту, яка є більш амбітною, ніж початкова пропозиція Єврокомісії. Зокрема щодо ширшого визначення екологічної шкоди та її впливу на здоровʼя людини.

"Цим голосуванням депутати Європарламенту демонструють, що вони визнають серйозність екологічних злочинів і розуміють, що наявність всеосяжної Директиви має вирішальне значення для того, щоб нарешті покласти край цій злочинній поведінці", — сказала керівниця політики WWF Одрі Шамбоде.

В матеріалі пояснили, що наступним кроком стануть тріалоги між Європарламентом, Єврокомісією та державами-членами ЄС. Очікується, що вони будуть важкими, через узгоджену протидію з боку держав-членів ЄС. Адже вони не звикли застосовувати санкції за такий вид злочинів.

Нагадаємо, президент Бразилії Жаїр Болсонар підписав указ про підвищення штрафів за екологічні злочини. Максимально можливий штраф зросте в 50 разів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) схвалила історичну резолюцію про негативний вплив війни на довкілля. Документ визначає поняття “екоцид” та додає його як новий злочин у Римському статуті Міжнародного кримінального суду.

Читайте також
У Львові затвердили комплексну екологічну програму
У Львові затвердили комплексну екологічну програму

Приймається вона раз на 4 роки

ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету
ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету

Видалення зайвої інформації з гаджетів дозволит розвантажити центри баз даних

Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені
Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені

Межу зміни клімату подолали понад 30 років тому