В ЄС набув чинності план щодо скорочення споживання газу на 15% shutterstock

В ЄС набув чинності план щодо скорочення споживання газу на 15%

Катерина Бєлоусова

Угорщина, яка покладається на газ з росії, вимагала винятку

У вівторок, 9 серпня, набув чинності план ЄС щодо скорочення споживання газу в блоці щонайменше на 15%, щоб впоратися з кризою цін на енергоносії, викликаною війною росії в Україні.

Мета постанови полягає в тому, щоб ЄС міг збільшити свої запаси газу вчасно перед зимою, яка, ймовірно, буде дуже важкою, повідомляє The Guardian.

"Враховуючи безпосередню загрозу безпеці газопостачання, спричинену російською військовою агресією проти України, ця постанова має набути чинності в терміновому порядку", – йдеться в офіційному адміністративному бюлетені Європейського Союзу.

Європейські домогосподарства та підприємства зазнають тиску через стрімке зростання цін на енергоносії та скорочення російського газу, від якого залежать кілька держав-членів.

Постанова передбачає, що країни ЄС докладають усіх зусиль, щоб скоротити споживання газу принаймні на 15% у період із серпня 2022 року до березня 2023 року, виходячи з середнього споживання за попередні п’ять років.

Деякі країни ЄС, однак, мали обмеження щодо суворого дотримання правила, яке в будь-якому випадку було названо "добровільним скороченням попиту".

“Це були країни, які не були повністю підключені до європейської електромережі чи газопроводів до інших частин ЄС, або не змогли вивільнити достатньо газу з трубопроводів, щоб допомогти іншим державам-членам”, – йдеться в матеріалі.

Угорщина, яка покладається на газ, що надходить безпосередньо з росії, вимагала винятку. А Німеччина зайняла основну частку 40% газу, імпортованого ЄС з росії у 2021 році.

Якщо Єврокомісія помітить "гострий дефіцит поставок газу" або надзвичайно високий попит на газ, вона може попросити країни блоку оголосити тривогу для ЄС. Це зробить скорочення газу обов’язковими та обмежить винятки.

Хоча ЄС не включив російський газ до своїх санкцій проти росії за війну в Україні, рф все одно різко скоротила поставки.

Нагадаємо, Німеччина, Австрія, Франція та Нідерланди оголосили про плани збільшення вугільної генерації, якщо росія припинить постачання газу, що створить 30 млн тонн додаткових викидів СО2 у 2023 році.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Франції будуть штрафувати магазини на €750 за відкриті двері під час роботи кондиціонерів та опалення.

Читайте також
ЄС погодив закон про нульову чисту промисловість
ЄС погодив закон про нульову чисту промисловість

Закон скорочує процесу отримання дозволів до 18 місяців для великих виробничих проєктів та 12 місяців для менших

Попит на газ в ЄС спричинить нові інвестиції у викопне паливо на $223 мільярдів – дослідження
Попит на газ в ЄС спричинить нові інвестиції у викопне паливо на $223 мільярдів – дослідження

Збільшення споживання газу призведе до викидів 6,6 мільярда тонн вуглецю до 2033 року

Експорт біометану дозволить отримати вищу оцінку від Єврокомісії – експерти
Експорт біометану дозволить отримати вищу оцінку від Єврокомісії – експерти

У 2024 році Україна має прийняти закон “Про промислове забруднення”

В Європі заборонили декоративні блискітки
В Європі заборонили декоративні блискітки

Для частини товарів із мікропластиком встановили перехідний період