В ЄС енергетична реформа зайшла в глухий кут через вугільні електростанції shutterstock

В ЄС енергетична реформа зайшла в глухий кут через вугільні електростанції

Катерина Бєлоусова

Посли країн ЄС продовжать переговори, щоб досягти угоди у червні

Країни Євросоюзу не змогли узгодити нові правила для реформи ринку електроенергії, яка покликана унеможливити повторення енергетичної кризи 2022 року та стрімке зростання цін на енергію.

Конфлікт стався через продовження субсидії для вугільних електростанцій, повідомляє Reuters.

В матеріалі підкреслили, що ця реформа покликана зробити ціни на електроенергію більш стабільними. Після узгодження спільної позиції країни повинні узгодити остаточний закон з Європарламентом.

Зазначається, що переговори були ускладнені пізньою пропозицією Швеції, яка головує в ЄС на ротаційній основі. Вона передбачала дозвіл для країн на продовження дії механізму субсидій для вугільних електростанцій, які платять виробникам за утримання потужностей в режимі очікування, щоб уникнути відключень електроенергії. Так Польща, яка отримує близько 70% електроенергії з вугілля, може потенційно продовжити свою схему підтримки таких електростанцій до 2028 року.

Міністрка енергетики Швеції Ебба Буш сказала, що стабільне виробництво електроенергії в Польщі, яка межує з Україною, дозволить підтримати їй резервною енергією.

В матеріалі підкреслили, що низка країни, зокрема Австрія, Бельгія, Німеччина та Люксембург, виступили проти, заявивши, що цей крок підірве цілі Європи щодо боротьби зі зміною клімату.

В Reuters розповіли, що пропозиція дозволить тимчасово скасувати обмеження на викиди CO2. Це дозволить вугільним електростанціям працювати у разі відсутності достатньої кількості низьковуглецевих потужностей, якщо Європейська комісія схвалить таке виключення.

"Для деяких із нас безпека означає потужність ринків", — заявила міністрка клімату Польщі Анна Моськва.

В матеріалі наголосили, що вугілля є викопним паливом з найбільшим викидом CO2. Його використання повинно різко скоротитися до 2030 року, щоб уникнути найбільш серйозних наслідків зміни клімату.

В Reuters розповіли, що посли країн ЄС продовжать переговори, щоб досягти угоди у червні.

Зазначається, що міністри також намагалися узгодити правила, що регулюють державну підтримку відновлюваних та атомних електростанцій, оскільки Німеччина та Франція розходяться з цього питання.

Представники Німеччини, Австрії та Нідерландів заявили, що дозвіл, який пропонуватиме контракти з державою на постачання електроенергії за фіксованою ціною як існуючим електростанціям, так і новим, може призвести до викривлення єдиного ринку ЄС. 

Нагадаємо, посли країн ЄС уклали угоду щодо знакового закону про відновлювану енергетику після того, як Єврокомісія погодилася звільнити певні аміачні заводи від цілей щодо використання відновлюваного палива.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європарламент схвалив закон про скорочення викидів метану в енергетичному секторі до 2030 року, зокрема прямі викиди від нафтової, газової та вугільної промисловості, а також від біометану після його введення в газову мережу.

Читайте також
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу

Програма також стимулюватиме дострокове закриття шахт

Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини
Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини

Без жодного дозволу підприємець встановив 11 піролізних пічок та налагодив виробництво

На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля
На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля

Поліцейські відкрили кримінальне провадження за забруднення повітря

ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка
ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка

Україна посіла 12 місце у рейтингу з 22% вугільної генерації