В ЄС пішли на поступки щодо закону про ВДЕ на користь аміачних заводів shutterstock

В ЄС пішли на поступки щодо закону про ВДЕ на користь аміачних заводів

Катерина Бєлоусова

Досягнення кліматичних амбіцій блоку призведе до високих витрат на адаптацію заводів, зокрема з виробництва аміаку

Посли країн ЄС уклали угоду щодо знакового закону про відновлювану енергетику після того, як Єврокомісія погодилася звільнити певні аміачні заводи від цілей щодо використання відновлюваного палива.

Закон збільшує цілі ЄС щодо збільшення відновлювальної генерації до 42,5% до 2030 року (попередня ціль – 32%), повідомляє ZAWYA.

Зазначається, що декларація Єврокомісії вирішила тупикову ситуацію з ухваленням закону. Адже Франція та інші держави тижнями відкладали його схвалення, щоб домогтися вилучення невідновлюваних джерел палива, таких як ядерне.

В заяві підкреслили, що досягнення кліматичних амбіцій блоку в деяких випадках призведе до високих витрат на адаптацію заводів, зокрема з виробництва аміаку. 

"Комісія в кожному конкретному випадку... не буде брати до уваги ці існуючі заводи, розглядаючи, чи були вони повністю зношені, і коли буде прийнято остаточне інвестиційне рішення щодо модернізації", – йдеться у заяві.

В матеріалі підкреслили, що країни ЄС також погодилися додати до тексту короткий опис, у якому визнаються потенційні проблеми переобладнання установок з виробництва аміаку. Однак незрозуміло, чи схвалить Європарламент такі зміни в угоді.

Зазначається, що ядерна енергія є низьковуглецевою, але не відновлюваною. Франція стверджує, що перехід Європи до “зеленої” енергетики потребуватиме водню, виробленого як з відновлюваних, так і з ядерних джерел, і закони ЄС повинні підтримувати обидва. Франція та деякі східноєвропейські країни мають інтереси в ядерній енергетиці.

В матеріалі розповіли, що інші країни, зокрема Данія та Німеччина, виступили проти. Адже, на їхню думку, змішування ядерної енергії з законом про відновлювану енергію може відвернути увагу від значного масштабування вітрових та сонячних потужностей, що необхідно для досягнення кліматичних цілей.

"Після місяців глухого кута Рада вирішила посилити Директиву ЄС про відновлювані джерела енергії. Результатом стане інвестиційний бум у всьому ЄС", – сказав держсекретар Німеччини з питань енергетики та клімату.

Нагадаємо, в Євросоюзі викиди вуглецю від виробництва енергії у 2022 році скоротилися на 2,8% і сягнули 2,4 мільярда тонн.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Єврокомісію подали до суду ЄС, який ще називають Судом Справедливості, через включення природного газу та ядерної енергетики до класифікації екологічно сталих видів діяльності для інвесторів – “зеленої” таксономії.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки