В ЄС енергетична криза спричинить зростання цін на викиди вуглецю – аналітики shutterstock

В ЄС енергетична криза спричинить зростання цін на викиди вуглецю – аналітики

Катерина Бєлоусова

Зниження промислового виробництва в Європі може скоротити попит на дозволи

Аналітики спрогнозували підвищення середньої ціни на дозволи на викиди вуглецю в ЄС на 2022-2024 роки, оскільки високі ціни на газ призводять до більшого використання вугілля.

Прогнози на 2024 рік зросли на 4,2% до €101,96 за тонну, однак слабкіше промислове виробництво може стримати попит, повідомляє Reuters.

Вугілля має вдвічі більші викиди СО2 ніж природний газ.

Очікується, що квоти ЄС становитимуть у середньому €88,36 ($90,29) за тонну у 2022 році та €97,66 у 2023 році, що на 3,7% і 3,6% відповідно вище прогнозів, зроблених у квітні 2022 року.

Система торгівлі викидами ЄС (ETS) змушує виробників, енергетичні компанії та авіакомпанії платити за кожну тонну вуглекислого газу, який вони викидають, у рамках зусиль Європи щодо досягнення кліматичних цілей.

Європейські ціни на газ досягли рекордного рівня у 2022 році після повномасштабного вторгнення росії в Україну. Через це для деяких виробників спалювання вугілля стало більш економічним.

"Німеччина, Франція та деякі інші великі європейські економіки вже оголосили, що вони знову відкриють раніше законсервовані вугільні станції, що дозволить підтримувати високі викиди в енергетичному секторі", – сказав аналітик ClearBlue Атасі Бхаттачарджі.

Росія скоротила кількість газу, який вона надсилає до Європи газопроводом Nord Stream, лише до 20% від потужності.

За словами аналітиків, це може призвести до зниження промислового виробництва в Європі, що може скоротити попит промислових компаній на дозволи.

Нагадаємо, 9 серпня, набув чинності план ЄС щодо скорочення споживання газу в блоці щонайменше на 15%, щоб впоратися з кризою цін на енергоносії, викликаною війною росії в Україні.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Німеччина, Австрія, Франція та Нідерланди оголосили про плани збільшення вугільної генерації, якщо росія припинить постачання газу, що створить 30 млн тонн додаткових викидів СО2 у 2023 році.

Читайте також
Швидкий запуск Системи торгівлі викидами може зашкодити її ефективності та економіці – Глущенко
Швидкий запуск Системи торгівлі викидами може зашкодити її ефективності та економіці – Глущенко

Побудова української СТВ – це довготривалий та кропіткий поетапний процес

Голова Міндовкілля вкотре анонсував запуск СТВ: чи реально це зробити за 2 роки?
Голова Міндовкілля вкотре анонсував запуск СТВ: чи реально це зробити за 2 роки?

Досі немає законопроєкту "Про систему торгівлі квотами на викиди парникових газів", який почали розробляти ще у 2021 році

Аналітики спрогнозували динаміку цін на викиди вуглецю в ЄС у липні
Аналітики спрогнозували динаміку цін на викиди вуглецю в ЄС у липні

У липні політика матиме нейтральний вплив на ціни EUA