В Єгипті зʼявляться масштабні проєкти зеленого водню, націлені на експорт до Європи Shutterstock

В Єгипті зʼявляться масштабні проєкти зеленого водню, націлені на експорт до Європи

Катерина Бєлоусова

Водневий сектор також може розвиватися під час декарбонізації великих економік, адже Н2 легко зберігати та транспортувати, зокрема існуючими трубопроводами

Компанія Masdar в ОАЕ і єгипетська компанія Hassan Allam Utilities підписали угоди з підтримуваними державою єгипетськими організаціями для спільної розробки великомасштабних проектів із зеленого водню, націлених, зокрема, на експорт до Європи  

Проекти в Єгипті, на узбережжі Середземного моря та економічної зони Суецького каналу, мають на меті створення електролізера потужністю 4 гігават до 2030 року з виробництвом до 480 000 тонн зеленого водню на рік, повідомляє CNBC.

Проєкт буде орієнтований на ринок бункерування, експорт до Європи та стимулювання місцевої промисловості.

В заяві Masdar зазначили, що Єгипет володіє багатими сонячними та вітровими ресурсами, які дозволяють генерувати відновлювані джерела енергії за висококонкурентоспроможною ціною, що є ключовим фактором для виробництва зеленого водню. Країна також розташована у безпосередній близькості від ринків, де очікується, що попит на "зелений водень" зросте найбільше. Це також надає можливості для експорту.

Водневий сектор також може розвиватися під час декарбонізації великих економік, адже Н2 легко зберігати та транспортувати, зокрема існуючими трубопроводами. 

Європейська комісія планує встановити 40 ГВт потужності відновлюваного водневого електролізера в ЄС до 2030 року. Також план передбачає додаткові 40 ГВт по сусідству з Європою для експорту в ЄС.

За останні кілька років багато компаній зважилися на воднень.

"Якщо ми хочемо вийти на нульову мережу, ми не можемо зробити це лише за допомогою відновлюваної енергії. Нам потрібно щось, що виконує сьогодні роль природного газу, особливо для управління сезонністю та переривчастістю, а це водень", – сказав Мішель ДеллаВінья, керівник підрозділу компанії Goldman Sachs з акціонерного капіталу в регіоні EMEA.

Головне, за його словами, виробляти водень без викидів CO2, тобто “зелений” та “блакитний” водень, який виробляється з використанням природного газу, а отже і з викидами CO2.

"Незалежно від того, чи ми це робимо за допомогою електролізу, чи ми робимо це за допомогою уловлювання вуглецю, нам потрібно генерувати водень чистим способом. І коли ми його отримаємо, я думаю, що у нас є рішення, яке одного дня може стати щонайменше 15% світових енергетичних ринків, а це означає, що це буде ринком понад трильйон доларів на рік", – додав він.

Нагадаємо, в DNV зазначили, що розвиток ВДЕ та зеленого водню в Європі буде прискорено у відповідь на війну Росії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Індії відкрили перший у країні завод із виробництва зеленого водню.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон