В ЄС ціна квот на викиди СО2 встановила рекорд shutterstock

В ЄС ціна квот на викиди СО2 встановила рекорд

Валентина Гембарська

Стрімке зростання ціни емісійних квот з EUR5/тонна в 2017 році до поточних показників викликане трьома факторами

В ЄС ціна квот на викиди CO2 встановила рекорд і піднялася до EUR61,52/тонна на торгах минулого тижня. У зв'язку з цим в Єврокомісії закликали учасників торгів зберігати спокій.

Про це повідомляє видання Euractiv. Глава директорату Єврокомісії з питань клімату Беатріс Йорді Агірре закликала учасників системи торгівлі викидами не завищувати очікування від цін квот.

"Ми повинні заспокоїтися на етапі EUR60 (за тонну СО2. - Ред.). Це правда, що ми зараз знаходимося в контексті високих цін на газ. Однак це короткостроковий тренд, ймовірно, пов'язаний з геополітичною ситуацією і будівництвом газопроводу "Північний потік-2", — сказала вона.

Різке зростання вартості квот на викиди СО2 привело до зростання цін на електроенергію, зокрема в Іспанії, де ціна за мегават в минулу середу досягла рекордних EUR140.

Згідно з оцінками аналітичної компанії ICIS, ціна квот на викиди СО2 в рамках EU ETS буде демонструвати стійке зростання протягом поточного десятиліття і досягне EUR90 за тонну СО2 до 2030 року.

На думку ICIS, стрімке зростання ціни емісійних квот з EUR5/тонна в 2017 році до поточних показників викликане трьома факторами: реформою EU ETS у 2018 році, яка була покликана вирішити проблему надлишкової пропозиції квот; високими цінами на газ; серйозними планами Європейської комісії щодо скорочення обсягу дозволів на викиди до 2030 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика, експерт аналітичної компанії ICIS Флоріан Ротенберг вважає, що квоти на викиди СО2 будуть перманентно рости, і за десятиліття, тобто до 2030 року, досягнуть €90/тонну.

Читайте також
У Великій Британії ціна на викиди вуглецю впала до рекордно низького рівня
У Великій Британії ціна на викиди вуглецю впала до рекордно низького рівня

Прибуток від СТВ є джерелом фінансування зеленого переходу

В Міндовкілля назвали кроки для запуску системи торгівлі квотами на викиди у 2026 році
В Міндовкілля назвали кроки для запуску системи торгівлі квотами на викиди у 2026 році

У 2025 році в Україні мають запустити СТВ в пілотному режимі, а у 2026 – у повноцінному