В двох областях України порушники завдали природі збитків на мільйони грн за пів року shutterstock

В двох областях України порушники завдали природі збитків на мільйони грн за пів року

Катерина Бєлоусова

Найбільшої шкоди, на 43 млн грн, було завдано земельним ресурсам регіону

У Миколаївській та Одеській областях протягом першого півріччя 2022 року порушники вимог природоохоронного законодавства завдали збитків довкілля на загальну суму 50,8 млн гривень.

Правоохоронним органам передано 3 матеріали за ознаками злочину проти довкілля, та відкрито 1 кримінальне провадження, повідомляє Держекоінспекція Південно-Західного округу у Facebook.

За цей час екоінспектори провели 280 заходів контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів. 

Вони склали 207 протоколів за порушення вимог природоохоронного законодавства, а 191 громадянина сплатили штрафи, на загальну суму понад 77 тисяч гривень. Також 9 протоколів передано для розгляду до судових органів. 

Протягом півріччя порушники сплатили штрафів на суму 63,3 тисячі гривень. Також стягнуто збитків у добровільному та примусовому порядку через рішення судів на загальну суму понад 3,4 млн гривень.

Найбільшої шкоди було завдано земельним ресурсам регіону, сума розрахованих збитків становить понад 43 млн гривень.

В матеріалі підкреслили, що на період воєнного стану припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду. 

Однак протягом періоду воєнного стану дозволено здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) в окремих сферах, зокрема щодо запобігання неконтрольованому зростанню цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, виключно на підставі рішення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у відповідній сфері, за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.

Проведення позапланового заходу на підставі звернення громадян можливе лише за погодженням  Міндовкілля за умови підтвердження негативного впливу у вищевказаних сферах.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, за перше півріччя 2022 року в Україні порушники природоохоронних вимог завдали довкіллю збитків на суму 742,7 млн гривень.

Читайте також
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова

Стягнуті гроші використають для реалізації екологічних програм регіону

Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень
Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень

За цей період з порушників вдалося стягнути понад 1,5 мільйона гривень екозбитків