В "АрселорМіттал" відповіли на звинувачення ДЕІ щодо хвостосховища: справа йде до суду ecolog-ua.com

В "АрселорМіттал" відповіли на звинувачення ДЕІ щодо хвостосховища: справа йде до суду

Олекса Франко

Напередодні на підприємство подали до суду

Компанія "АрселорМіттал" виступила із запереченням проти вимог із боку Державної екологічної інспекції (ДЕІ) припинити роботи зі спорудження у Кривому Розі хвостосховища "Третя карта".

Так, Держекоінспекція подала позов до суду на ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг". У відповідь на це в компанії висловили готовність до судового процесу, йдеться в повідомленні пресслужби "АрселорМіттал".

Як стверджують у підприємстві, ним отримано всі необхідні дозволи для будівельних робіт на території нового хвостосховища "Третя карта", зокрема, від ДАБК і Геокадастру.

"Ми стурбовані постійними втручаннями у нашу виробничу діяльність, яку ведемо в суворій відповідності з нормами українського законодавства. Свої інтереси та ділову репутацію компанія готова захищати в суді", заявляє Артем Філіп'єв, заступник генерального директора з правових питань, питань взаємодії з державними органами та комунікацій "АрселорМіттал Кривий Ріг".

У пресслужбі також зазначили, що підприємство "АрселорМіттал Кривий Ріг" змушене вже втретє входити в процедуру проведення оцінки впливу на навколишнє середовище, що само собою не відповідає законодавчим нормам. Адже заплановане будівництво нового хвостосховища "Третя карта" визнано допустимим із боку держави ще у квітні 2020 року. Тоді ж на підставі отриманих дозвільних документів підприємство перейшло до підготовчих робіт у межах майбутнього будівництва.

Як повідомляла ЕкоПолітика, минулого тижня голова ДЕІ Андрій Мальований заявив про вимогу припинення будівництва нового хвостосховища підприємства та подачу позовної заяви з боку інспекції. Претензії відомства основані на особливостях проведення додаткової оцінки впливу на довкілля (ОВД) проєкту будівництва хвостосховища "Третя карта".

У вересні минулого року представники Держекоінспекції провели позапланову перевірку хвостосховища "Третя карта". У приписі, який підприємство отримало за підсумками перевірки, ДЕІ припустилася помилки, яка призвела до плутанини між двома об'єктами "АрселорМіттал Кривий Ріг" й, відповідно, до юридичної неоднозначності виконання припису.

У березні 2021 року Держекоінспекція здійснила ще одну перевірку хвостосховища "Третя карта". Підставою для подачі судового позову, про який заявив Мальований, став текст акта за підсумками цієї перевірки. У ньому здійснили підміну формулювання на інший об'єкт і провели аналіз його виконання з "виявленням" порушень, яких не було, додали в пресслужбі компанії.

Читайте також
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду

Міндовкілля оголосило пріоритетом на 2024 рік реформу державного екологічного контролю

В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю
В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю

Законопроєкт №3091 “Про державний екологічний контроль” очікує на друге читання з 2021 року

Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку
Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку

Українців закликали продублювати всю надіслану кореспонденцію за 20-28 січня

Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець
Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець

Для роботи оновленої Держекоінспекції потрібно 8000 спеціалістів