В Англії можуть зобовʼязати облаштовувати будинки для птахів в нових будівлях

В Англії можуть зобовʼязати облаштовувати будинки для птахів в нових будівлях

Катерина Бєлоусова

Британська популяція перелітного стрижа скоротилася на 60% за 15 років

У Великій Британії у Палаті лордів обговорять поправку про обов’язковість використання швидкої цегли в новому житлі в Англії, що створить місця для гніздування птахів.

На думку ініціаторів змін, це може допомогти зупинити занепад дикої природи, повідомляє The Guardian.

Зазначається, що швидка цегла – це непомітна порожниста цегла, яка забезпечує домівку для птахів та безхребетних, зокрема червонокнижних, що гніздяться в дуплах.

“Існує не так багато простих рішень для збереження природи, як це, – сказав політик та еколог Зак Голдсміт. – Вартість додавання швидкої цегли до новобудов настільки мала порівняно з вартістю самої будівлі, що її майже неможливо виміряти, а вплив на види, які перебувають на межі зникнення, був би величезним".

В матеріалі підкреслили, що британська популяція перелітного стрижа скоротилася на 60% між 1995 і 2020 роками. Наразі їхня чисельність ще більше впала з 59 000 гніздових пар до приблизно 48 000.

Зазначається, що втрата місць для гніздування – особливо завдяки заходам з енергоефективності, які закривають старі дахи – є чинником зменшення чисельності птахів та літаючих комах, якими вони харчуються.

В матеріалі розповіли, що установлення швидких цеглин у всіх нових будинках отримало міжпартійну підтримку під час обговорення в парламенті. У липні відповідну петицію підписали 110 000 людей, але уряд повторив своє бажання залишити будь-які вимоги щодо їх встановлення місцевій владі. Лише п’ять із 455 органів планування в Англії просять будівельників встановлювати цеглу в нових будинках відповідно до передової практики.

"Ця поправка є прекрасною можливістю для уряду виконати свої зобов’язання щодо зупинення втрати біорізноманіття до 2030 року", – сказала письменниця та активістка, яка створила петицію Ханна Борн-Тейлор.

Нагадаємо, в Європі та Британії за останні 40 років зникло 600 мільйонів птахів, що гніздяться – приблизно 17-19%. Найсильніше постраждали види, пов'язані з сільським господарством.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала, що таке "біологічне різноманіття", чому воно важливе для нашої планети, що йому загрожує та як його зберегти.

Читайте також
У Харкові в річку Лопань повернулися качки після розливу нафти
У Харкові в річку Лопань повернулися качки після розливу нафти

Це означає, що концентрація нафтопродуктів у воді значно зменшилася

Харківʼяни почали рятувати отруєних нафтопродуктами качок
Харківʼяни почали рятувати отруєних нафтопродуктами качок

До однієї з мешканок Лопані качур самостійно прийшов на подвірʼя по допомогу

У нацпарку на Одещині загинули сотні лебедів: науковці бʼють на сполох
У нацпарку на Одещині загинули сотні лебедів: науковці бʼють на сполох

Ймовірною причиною загибелі лебедів називають вірусну інфекцію або годування хлібом