В Англії можуть зобовʼязати облаштовувати будинки для птахів в нових будівлях

В Англії можуть зобовʼязати облаштовувати будинки для птахів в нових будівлях

Катерина Бєлоусова

Британська популяція перелітного стрижа скоротилася на 60% за 15 років

У Великій Британії у Палаті лордів обговорять поправку про обов’язковість використання швидкої цегли в новому житлі в Англії, що створить місця для гніздування птахів.

На думку ініціаторів змін, це може допомогти зупинити занепад дикої природи, повідомляє The Guardian.

Зазначається, що швидка цегла – це непомітна порожниста цегла, яка забезпечує домівку для птахів та безхребетних, зокрема червонокнижних, що гніздяться в дуплах.

“Існує не так багато простих рішень для збереження природи, як це, – сказав політик та еколог Зак Голдсміт. – Вартість додавання швидкої цегли до новобудов настільки мала порівняно з вартістю самої будівлі, що її майже неможливо виміряти, а вплив на види, які перебувають на межі зникнення, був би величезним".

В матеріалі підкреслили, що британська популяція перелітного стрижа скоротилася на 60% між 1995 і 2020 роками. Наразі їхня чисельність ще більше впала з 59 000 гніздових пар до приблизно 48 000.

Зазначається, що втрата місць для гніздування – особливо завдяки заходам з енергоефективності, які закривають старі дахи – є чинником зменшення чисельності птахів та літаючих комах, якими вони харчуються.

В матеріалі розповіли, що установлення швидких цеглин у всіх нових будинках отримало міжпартійну підтримку під час обговорення в парламенті. У липні відповідну петицію підписали 110 000 людей, але уряд повторив своє бажання залишити будь-які вимоги щодо їх встановлення місцевій владі. Лише п’ять із 455 органів планування в Англії просять будівельників встановлювати цеглу в нових будинках відповідно до передової практики.

"Ця поправка є прекрасною можливістю для уряду виконати свої зобов’язання щодо зупинення втрати біорізноманіття до 2030 року", – сказала письменниця та активістка, яка створила петицію Ханна Борн-Тейлор.

Нагадаємо, в Європі та Британії за останні 40 років зникло 600 мільйонів птахів, що гніздяться – приблизно 17-19%. Найсильніше постраждали види, пов'язані з сільським господарством.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала, що таке "біологічне різноманіття", чому воно важливе для нашої планети, що йому загрожує та як його зберегти.

Читайте також
На Гаваях за допомогою комарів рятують рідкісних птахів від зникнення
На Гаваях за допомогою комарів рятують рідкісних птахів від зникнення

Про ефективність таких заходів можна буде дізнатися влітку

Птахи змінюють свої міграційні шляхи через війну в Україні
Птахи змінюють свої міграційні шляхи через війну в Україні

Вони змушені їх подовжувати, аби оминути небезпечні території

У Харкові в річку Лопань повернулися качки після розливу нафти
У Харкові в річку Лопань повернулися качки після розливу нафти

Це означає, що концентрація нафтопродуктів у воді значно зменшилася