Усі заходи екологічної політики України за тиждень: дайджест Shutterstock

Усі заходи екологічної політики України за тиждень: дайджест

Маргарита Шевченко

Зокрема, відбудеться екскурсія на українську полярну станцію "Академік Вернадський"

В Україні з 15 по 21 березня відбудеться дев'ять заходів, які стосуються політики держави у сфері захисту довкілля.

ЕкоПолітика підготувала для вас короткий огляд подій, до яких можна долучитися цього тижня.

  • 16 березня — Прогнозування сонячної генерації. Погляд держави й бізнесу. Час — 10:30.

Як виробникам ВДЕ вберегтися від штрафів, максимально поліпшивши своє прогнозування; як звести до мінімуму різницю між прогнозом і фактично виданою електроенергією – розкажуть на онлайн-заході! Унікальність дискусії про прогнозування полягає в тому, що тільки тут можна одночасно почути, як точку зору бізнесу, так і бачення взаємодії з боку залучених до прогнозування державних компаній.

Участь безплатна. Попередня реєстрація обов’язкова (до 18:00 15 березня).

  • 16 березня — Пріоритети Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів на 2021-2022 роки: чого очікують громадяни? Час — 11:30.

Які основні пріоритети у сфері захисту довкілля на 2021-22 роки? Якою має бути реформа екологічного контролю? Що необхідно зробити для збереження лісів в Україні? Про ці та інші питання поговорять під час публічного обговорення.

Метою публічних обговорень є сприяння відкритому інклюзивному діалогу між громадянами та урядом, формування культури проведення публічних консультацій щодо визначення пріоритетів і цілей політики урядової політики.

Участь безплатна. Реєстрація за посиланням.

  • 16 березня – Водний шлях Е40: загрози для Полісся. Час – 19:00.

''Водний шлях E40'' – проєктований судноплавний транспортний шлях, мета якого з'єднати Балтійське й Чорне моря. За проєктом, маршрут буде проходити від міста Ґданськ у Польщі через територію Республіки Білорусь руслом річки Прип'ять і до міста Херсон в Україні.

На думку експертів наукових установ Республіки Білорусь, будівництво водного шляху матиме значний негативний вплив на природну й культурну спадщину Полісся, добробут населення Полісся, а також на світовий баланс вуглецю, гідрологічну й радіаційну ситуації, економіку, розвиток транспорту.

Проєкт рівною мірою загрожує і білорусам, і українцям. Що про цю загрозу знають білоруси й чому реалізація проєкту небезпечна для природи, розповість національна координаторка кампанії "Збережемо Полісся" Франкфуртського зоологічного товариства та інженерка-екологиня ГО "Багна" Ольга Каскевич.

Відео транслюватимуть на Facebook за посиланням.

  • 17 березня — Відновлювальна енергія: майбутнє України. Час — 16:00.

Оскільки Україна приєднується до глобального руху за вуглецевий нейтралітет до 2050 року, відновлювана енергія — це майбутнє виробництва електроенергії. Але чи нерозв'язані проблеми d цьому секторі не завадять Україні досягти цієї амбіційної мети? Приєднуйтеся до бесіди Kyiv Post для експертної дискусії з цього питання.

Пряма трансляція на вебсайті Kyiv Post, YouTube та Facebook.

  • 18 березня — Let's make European industry climate neutral by 2050 together! Час — 09:45.

Запрошуємо приєднатися до серії дискусій із представниками українського уряду, бізнесу, академічних кіл та експертної спільноти, що стосуються теперішньої й потенційної співпраці з європейськими партнерами щодо реалізації програми Green Deal і Digital Europe. Декарбонізація промисловості, розумна мобільність і водневі поновлювані джерела енергії — головні теми вебконференції.

Реєстрація — за посиланням

  • 18 березня — Архітектурно-ландшафтний форум "ЕкоМісто. ЕкоЛандшафт". Час — 10:30.

У межах INTERBUILDEXPO за підтримки ТОВ "Київський міжнародний контрактовий ярмарок" Асоціація ландшафтних архітекторів України організовує форум "Екомісто. Еколандшафт". Цього разу будуть говорити про проблеми благоустрою та озеленення в містах і про шляхи їх розв'язання.

Вхід вільний. Реєстрація за посиланням обов’язкова.

  • 18 березня — Як взаємодіють громадський кліматичний рух та органи влади. Час — 11:00.

Дискусія та онлайн-презентація результатів дослідження "Взаємодія громадського кліматичного руху й органів влади — 2020", яке виконала команда аналітичного центру Cedos за підтримки та з ініціативи Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine.

Дослідження проводилося за допомогою онлайн-анкетування та глибинних інтерв’ю для визначення, як змінилися 2020 року можливості участі громадянського суспільства в ухваленні рішень із питань, що стосуються зміни клімату, які наявні найефективніші інструменти взаємодії та які перешкоди на її шляху існують.

Участь безплатна. Попередня реєстрація — обов'язкова.

  • 19 березня — Стратегічна екологічна оцінка. Як провести її без порушень. Час — 14:00.

Маючи досвід проведення кількох десятків процедур СЕО та методичні напрацювання в цьому напрямі, група Julie's Data проведе стислий вебінар, на якому розгляне такі питання:

  1. Що таке СЕО?
  2. Які документи підпадають/не підпадають під процедуру СЕО?
  3. Що робити, коли СЕО не потрібне?
  4. Повноваження та відповідальність замовника СЕО.
  5. Покрокова схема проходження процедури. 
  6. Чи потрібна СЕО до незначних змін ДДП? Особливості процедури.
  7. Три типові помилки замовників під час проходження СЕО.

Також експерти дадуть відповіді на ваші питання, що виникнуть до і під час вебінару, нададуть корисні посилання на методичні матеріали. 

Реєстрація за посиланням.

  • 20 березня — Антарктида. Екскурсія на полярну станцію. Час — 17:00.

Запрошують на побачення з Антарктидою! Українська cтанція "Академік Вернадський" працює цілорічно, й щодня проводяться наукові дослідження. Спікером і гідом буде молодий геофізик Анатолій Чернов, який уже двічі їздив у "південне царство льоду" і загалом протягом 15 місяців досліджував льодовики.

Під час онлайн-зустрічі зимівник особисто проведе віртуальний тур (на платформі Zoom) українською станцією. Також розповість про рутину та цікаві моменти з життя зимівників. Залюбки відповість на запитання.

Звичайно природні дива Антарктики буде представлено на унікальних світлинах і відеоматеріалах! На цій події можна буде побачити пінгвінів Дженту, їхніх дитинчат, тюленів і птахів скуа, які також живуть навколо станції та навіть іноді атакують зимівників!

Сотню квитків, яку початково заклали для заходу, уже продано! Команда нині працює над збільшенням віртуальної зали Zoom для більшої кількості глядачів і запуском додаткових продажів електронних квитків доступу. Якщо бажаєте відвідати захід, стежте за новинами на сторінці заходу.

Читайте також
Які події не пропустити в останній тиждень січня. Екодайджест
Які події не пропустити в останній тиждень січня. Екодайджест

Більшість заходів відбудеться в онлайн-форматі та безплатно

Життя поруч зі сміттєзвалищем і фінансування "зелених" технологій. Екодайджест
Життя поруч зі сміттєзвалищем і фінансування "зелених" технологій. Екодайджест

У другій половині січня триває Великий зимовий облік птахів