Уряд затвердив нові правила вивозу сміття в умовах бойових дій

Уряд затвердив нові правила вивозу сміття в умовах бойових дій

Катерина Бєлоусова

Порядок допоможе ефективніше подолати наслідки підриву Каховської ГЕС

Кабінет міністрів затвердив порядок управління побутовими відходами в особливих умовах, зокрема в зонах активних бойових дій, під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного або воєнного характеру.

Так на територіях, де обмежена можливість вивозу сміття, відходи будуть збирати у місцях тимчасового зберігання, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів у Facebook.

Зазначається, що у населених пунктах, де ведуться активні бойові дії, тривають систематичні обстріли, комунальна техніка знищена, а дороги та сміттєві полігони заміновані. В таких випадках вивезення сміття ускладнюється, а у деяких – стає неможливим. 

В повідомленні розповіли, що документ встановлює алгоритм дій з твердими побутовими відходами. Документ визначає, що:

  • на територіях, де обмежена можливість вивозу сміття, військові адміністрації організовуватимуть місця їх тимчасового зберігання (аналогічні місцям збору відходів руйнації);
  • там, де така можливість взагалі відсутня, майданчики тимчасового зберігання відходів пропонують організовувати на прибудинкових територіях багатоквартирних будинків, територіях загального користування, підприємств, установ, організацій тощо. На присадибних, дачних і садових ділянках відходи мають роздільно збиратися за видами та зберігатися до відновлення комунальної послуги або прийняття окремих рішень військових адміністрацій.

“Сьогодні лінія активних бойових дій в Україні сягає більше тисячі кілометрів. Поруч з фронтом живуть українці, які у себе вдома чекають на перемогу. Ми повинні забезпечити їм належні умови життя. Маємо, не чекаючи закінчення війни, подбати, щоб на цих територіях була організована робота із побутовими відходами вже зараз”, – сказав міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Він підкреслив, що внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС “велика вода” змила близько 4 тисячі тонн твердих побутових відходів з полігонів та стихійних сміттєзвалищ з площі близько 15 гектарів. За попередніми підрахунками це завдало збитків на 28 мільйонів гривень. 

“Коли вода спаде до минулого рівня, розпочнеться масштабне очищення населених пунктів. Визначений Урядом алгоритм дій дозволить органам місцевої влади ефективно організувати цю роботу”, – зазначив Стрілець.

Нагадаємо, у вересні 2022 року Кабінет міністрів затвердив "Порядок поводження з відходами від руйнувань будівель та споруд", що утворились внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій або ліквідації їх наслідків.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Бахмуті Донецької області з середини жовтня 2022 року не могли вивезти сміття, тому що російські окупанти постійно обстрілюють місто.

Читайте також
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту