Уряд затвердив критичні норми для реформи надрокористування shutterstock

Уряд затвердив критичні норми для реформи надрокористування

Катерина Бєлоусова

Це забезпечить комплексний підхід у використанні родовищ

Кабінет міністрів затвердив перелік підземних споруд, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин, що необхідно для якісного завершення в Україні реформи надрокористування.

Раніше такого вичерпного переліку не існувало, що створювало можливості для маніпуляцій та вільного трактування норм, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів у Facebook.

В повідомленні пояснили, що надра можуть надаватися у користування не лише для видобування корисних копалин, але й для будівництва відповідних підземних споруд для:

  • зберігання нафти чи газу;
  • захоронення відходів виробництва;
  • запобіганням підтопленню після закриття шахт тощо.

“Це забезпечує комплексний підхід у використанні родовищ”, – підкреслили у пресслужбі.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець зазначив, що реформа покликана створити в Україні прозору європейську модель сталого користування надрами.

“Уряд вдосконалює правове поле та усуває прогалини. Ми прибираємо можливості для зловживань та водночас формуємо прості і зрозумілі правила роботи для всіх. Ми створюємо умови для рівного доступу до сфери та встановлюємо запобіжники, щоб така діяльність не створювала ризиків для людей і не завдавала шкоди довкіллю”, – сказав він.

За його словами, у реформу надрокористування Уряд закладає сталий розвиток та раціональне використання природних ресурсів. Серед ключових цілей – сировинна безпека і незалежність, а також інтеграція України до європейської Стратегії розвитку сфери критичної сировини до 2030 року.

Зазначається, що реформа надрокористування спрямована на дерегуляцію та осучаснення правил роботи у секторі. Зокрема спрощення дозвільних процедур, цифровізацію галузі, гарантії прогнозованості для надрокористувачів та захист національних інтересів.

Стрілець підкреслив, що від реформи залежить економіка України та її позиції на міжнародних ринках. Це також вплине на те, чи матиме країна достатньо сировинних ресурсів для відбудови.

Нагадаємо, Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт №4187 "Щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами", який запускає реформу надрокористування в Україні. Наприкінці грудня 2022 року документ підписав президент України Володимир Зеленський.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні запустили онлайн-видачу спецдозволів в електронному кабінеті надрокористувача на платформі “ЕкоСистема”.

Читайте також
СЕП оскаржить у суді продаж пам’ятки "Макове болото" для видобутку торфу
СЕП оскаржить у суді продаж пам’ятки "Макове болото" для видобутку торфу

Болото є домом для червонокнижних рослин та тварин та дерев віком до 160 років

На Рівненщині поліцейські спіймали на гарячому чорних копачів бурштину
На Рівненщині поліцейські спіймали на гарячому чорних копачів бурштину

В області і надалі проводитимуть профілактичні рейди

На Волині комунальників звинуватили у видобутку піску на 1,2 мільйона гривень
На Волині комунальників звинуватили у видобутку піску на 1,2 мільйона гривень

Порушення тривало з вересня по грудень 2023 року

Львівські депутати вимагають не допустити видобуток торфу з Гамаліївського водосховища
Львівські депутати вимагають не допустити видобуток торфу з Гамаліївського водосховища

Дозвіл передбачає видобуток торфу на 400 гектарах протягом 20 років