Уряд Франції заплатить рекордний штраф за брудне повітря Shutterstock

Уряд Франції заплатить рекордний штраф за брудне повітря

Олена Яценьо

Через забруднене повітря у Франції щороку помирає 40 тисяч осіб

Вищий адміністративний суд Франції оштрафував державу на 10 мільйонів євро за не досить ефективну боротьбу із забрудненням повітря в мегаполісах.

Таке рішення за позовом екологів проти держави суд виніс 4 серпня, повідомляє Reuters.

У своїй постанові суд заявив, що уряд президента Еммануеля Макрона зробив дуже мало для поліпшення якості повітря в деяких зонах. Тож Державна рада вимагає від влади додаткових заходів для боротьби із забрудненням повітря у французьких мегаполісах під загрозою нового штрафу.

Представники екологічних організацій заявили, що це рекордний штраф за порушення стандартів якості повітря, а вердикт суду назвали "історичним".

Перше рішення за позовом екологів Держрада винесла в липні 2017 року, зобов'язавши уряд вжити в 13 найбільших містах усі необхідні заходи для зниження концентрації в повітрі діоксиду азоту і твердих частинок ТЧ10.

Три роки по тому суд констатував, що у восьми мегаполісах порогові значення атмосферного забруднення перевищено, як і раніше.

Зокрема, у 2020 році рівень закису азоту досі був дуже високий у Парижі, столиці країни, та Ліоні, другому за величиною міському районі Франції. Тож суд дав уряду шість місяців на впровадження коригувальних заходів або накладення штрафу на 10 мільйонів євро (11,9 мільйона доларів).

Також суд заявив, що він знову розгляне рівні забруднення повітря на початку 2022 року і може накласти ще один штраф, який буде "вищим або нижчим" від нинішнього, залежно від результату.

Позивачами в цьому багаторічному процесі є екологічні організації Amis de la Terre і Greenpeace, вони звинувачують уряд у нездатності добитися зниження шкідливих викидів до порогових значень у мегаполісах.

Зі свого боку, уряд стверджував, що з липня минулого року він вжив додаткових заходів з очищення повітря в містах, зокрема додаткові зони з низьким рівнем викидів, стимули для електричних і гібридних автомобілів і поетапну відмову від котлів, що працюють на рідкому паливі.

Зазначимо, що у Франції забруднення повітря вважається причиною передчасної смерті 40 тисяч осіб щорічно.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про історичне рішення, яке ухвалив суд Гааги після позову групи екологічних організацій — нафтового гіганта Shell зобов'язали скоротити викиди CO2 на 45%.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років