Нафтового гіганта Shell зобов'язали скоротити викиди CO2 на 45% Shutterstock

Нафтового гіганта Shell зобов'язали скоротити викиди CO2 на 45%

Олекса Франко

На думку юристів, суд Гааги створив правовий прецедент

Нафтогазовий гігант — британсько-нідерландська компанія Royal Dutch Shell — повинен скоротити викиди в атмосферу на 45% до 2030 року порівняно з показниками 2019-го

Це вперше в історії приватну компанію зобов’язали скоротити викиди двоокису вуглецю відповідно до Паризької угоди. Історичне рішення ухвалив нідерландський суд після позову групи екологічних організацій, повідомляє CNBC.

Згідно з нинішньою кліматичною стратегією Shell, до 2050 року компанія прагне стати бізнесом із нульовими викидами, а до 2035 року Shell поставила за мету скоротити викиди CO2 на 45% порівняно з рівнем 2016 року.

Однак Гаазький суд визнав цілі компанії недостатніми. За словами судді, Shell повинна дотримуватися всесвітньої угоди про те, що зниження викидів на 45% до 2030 року потрібно, щоб обмежити глобальне потепління. "Це стосується всього світу, а також Shell", — сказав суддя.

Така постанова, за словами юристів, створила прецедент для потенційних судових позовів щодо інших великих компаній, чия діяльність призводить до забруднення довкілля.

"Досі було неможливо притягнути до відповідальності корпорації", — сказав Пер де Рійк, експерт з політичних питань організації Friends of the Earth Netherlands, яка ініціювала судовий позов проти Shell. Випадок же передбачає, що тепер і приватні компанії нарівні з державами повинні дотримуватися мети Паризької кліматичної угоди.

Водночас концерн Shell заявив, що оскаржить це рішення суду.

Зазначимо, що судовий позов проти Shell подали сім екологічних організацій на чолі з нідерландським відділенням "Друзів Землі" (Friends of the Earth International) за підтримки 17 тисяч підданих королівства. Це перший випадок, коли активісти за допомогою суду намагаються схилити енергетичний концерн до зміни своєї стратегії. Після винесення судової постанови екологи заявили про "історичну перемогу".

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що французький виробник шин Michelin виготовлятиме екологічні шини з біомаси й переробленого пластику.

Читайте також
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року

Apple планує працювати з чистою енергією та використовувати перероблені матеріали для виробництва

У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні
У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні

Заборона на водіння у вихідні може стати необхідною згідно з чинним кліматичним законодавством

На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів
На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів

Громада може скоротити викиди метану на 30%, якщо люди компостуватимуть 20% органічних відходів