Уряд автоматизував процес звітності бізнесу про утворені відходи: що змінилося shutterstock

Уряд автоматизував процес звітності бізнесу про утворені відходи: що змінилося

Олена Яценьо

Алгоритм отримання послуги тепер буде максимально зручним

Кабінет міністрів України ухвалив постанову "Деякі питання подання декларації про відходи", за якою відповідний документ можна буде подати повністю в режимі peopleless і paperless.

Про таке рішення уряду у вівторок, 10 травня, повідомила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Цим документом Кабмін скасовує складний і застарілий спосіб звітування бізнесу в паперовій формі та взагалі вилучає із цього процесу посадовців.

“В умовах воєнного часу політика уряду спрямована на підтримку кожного. Уряд працює над зменшенням фінансового та адміністративного навантаження на підприємців, акумулює всі інструменти для підтримки економіки зараз і швидкого післявоєнного відновлення. Повна автоматизація процесу звітування малого та середнього бізнесу про утворені відходи – саме про це”, – зазначив голова Міндовкілля Руслан Стрілець.

За словами міністра, для влади важливо, щоб підприємці могли ефективно працювати, а не бігати по кабінетах чи поштових відділеннях, витрачати час на оформлення та відправлення паперів, очікувати відповіді та доводити чиновникам, що документи складено правильно.

Алгоритм отримання послуги тепер буде максимально зручним:

  • інформація про заявника автоматично перевірятиметься та підтягуватиметься з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань;
  • допустити технічну помилку під час заповнення форми стане неможливо. Програма перевірятиме дані та вказуватиме на неточності в розрахунках;
  • посадовець не братиме участі в перевірці декларацій та їх реєстрації, а отже зводяться "до нуля" потенційні маніпулювання, адміністративний тиск і корупційні ризики;
  • термін реєстрації скоротиться з п'яти днів очікування до кількох годин (усе залежатиме від того, як швидко заявник заповнить форму);
  • якщо всю інформацію внесено коректно, декларація автоматично з’явиться в реєстрі, а заявнику надійде відповідне повідомлення.

Згідно з урядовою постановою, Міндовкілля, Мін'юст і Мінцифри до 1 липня мають залагодити всі технічні питання та забезпечити функціонування відповідного сервісу.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що 26 квітня Кабінет міністрів України ухвалив низку важливих рішень у довкіллєвій сфері – від комплексного моніторингу довкілля до зміцнення хімічної безпеки країни та подальшої цифровізації екологічних послуг.

Читайте також
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту