Tetra Pak: що варто знати про багатошарове пакування. Відео  shutterstock.com

Tetra Pak: що варто знати про багатошарове пакування. Відео 

Людмила Гончаренко

Головна особливість упаковки Tetra Pak – це можливість довготривалого зберігання в ній ультрапастеризованих продуктів

Експерти компанії ХАКС, що надає комплекс послуг у сфері поводження з відходами, опублікували на своїй сторінці у Facebook цікаву інформацію про упаковку Tetra Pak і те, що треба робити з нею перед тим як здати на переробку.

Tetra Pak (тетрапак) – це збірний термін для позначення упаковки, яка складається з декількох шарів картону, поліетилену і алюмінієвої фольги.

Назва цього виду пакування харчових продуктів пішла від назви торгової марки Tetra Pak,  яка започаткувала використання цього виду пакування.

Головний винахід компанії Tetra Pak – асептична технологія пакування продуктів: фасування та запечатування відбувається в стерильних умовах. В такій асептичній упаковці ультрапастеризовані продукти можуть зберігатися до року. Саме властивість  довго зберігати свіжість продуктів без їх охолодження і без застосування консервантів, відрізняє тетрапак від інших моно-матеріалів: скла, металу і пластикових ПЕТ-пляшок.

Крім цього коробки Tetra Pak виграють у вазі, адже скляна і металева тара значно важче. Та й прямокутна форма упаковки є більш ергономічною при транспортуванні і зберіганні.

Зазвичай пакування Tetra Pak містить від 6 до 9 шарів. Їх кількість та розташування між собою відрізняється, залежно від виробника і моделі упаковки.

Не дивлячись на те, що 75% Tetra Pak (Pure Pak, Elo Pak ) – це картон, пакування від соку, молока, вина та інших продуктів не можна здавати в макулатуру разом з газетами і журналами. Таке пакування маркують літерами C/PAP (композитна тара на основі паперу) і цифрами 84, 82 або 81. Ще 20-22% в складі Tetra Pak – це полімери і 3-5% алюмінієва фольга. 

Переробка таких багатошарових фракцій – процес трудомісткий і вартісний: щоб отримати якісну вторсировину, шари пакування  потрібно розділити (що дуже складно) і переробити порізно. Зазвичай  папір переробляють в одному місці, а суміш метала і пластика (поліалюміній) направляють на інше підприємство.

На даний час в Україні друге життя отримують лише 5-6% всіх відходів упаковки Tetra Pak. У той же час в Європі середній рівень переробки тетрапак становить 48%, а в Німеччині, Франції та Бельгії – перевищує 50% .

Важливо пам'ятати про підготовку упаковки Tetra Pak перед здачею на переробку. Вона включає в себе наступні кроки:

  1. Розріжте і відігніть всі куточки, щоб добре промити пакування;
  2. Прополоскайте пакування та добре висушіть;
  3. Розкладіть, стисніть та компактно складіть упаковку;
  4. Здавайте упаковку на переробку до сортувального центру. Вторсировину можна приносити разом з трубочками та кришками.

У Херсоні здати відходи Tetra Pak можна за адресою: Cортувальний центр: вул. Робоча, буд.64-Б, приміщення №77. Станція працює щодня з 08:00 до 17:00, у суботу – з 10:00 до 16:00, вихідні – неділя та понеділок. Загалом у сортувальному центрі приймають 37 видів сміття.

Відеоінструкція з підготовки відходів Tetra Pak:

Нагадуємо, нещодавно ЕкоПолітика писала про те, як сортувати марковані пластикові кришечки і які найбільші українські мережі роздрібної торгівлі або надання послуг запровадили роздільний збір відходів для клієнтів.

Читайте також
В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття
В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття

Екоініціатива охопить усі школи обласного центру

У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття
У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття

Щороку через погане сортування Аахен втрачає до пів мільйона євро

Куди у Львові можна здати батарейки, лампи та термометри: графік стоянок Екобуса
Куди у Львові можна здати батарейки, лампи та термометри: графік стоянок Екобуса

Лампочки та ртутні термометри слід здавати в непошкодженому стані та в упаковці виробника

У Києві в НУБІПі встановили автомат для прийому пластикових пляшок. Фото
У Києві в НУБІПі встановили автомат для прийому пластикових пляшок. Фото

Зібрану вторсировину відправлятимуть на переробку, а гроші – на благодійність