Українські зелені виробники закликали владу розрахуватися за електроенергію shutterstock

Українські зелені виробники закликали владу розрахуватися за електроенергію

Катерина Бєлоусова

Галузь потребує незмінності законодавства щодо системи підтримки виробників з ВДЕ, поступового погашення заборгованостей та дотримки існуючих гарантій

Українські провідні Асоціації сектору ВДЕ закликали владу скасувати чинні обмеження на розрахунки з виробниками з ВДЕ, які значно скоротили виплати виробникам за поставлену в мережу електроенергію.

Також вони вимагають забезпечити поточні виплати на максимально можливому рівні за рахунок наявних та отримуваних від торгівельної діяльності  Гарантованого покупця та діяльності НЕК "Укренерго" коштів, повідомляє Solar Energy Association of Ukraine у Facebook.

Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА), Українська асоціація відновлюваної енергетики (УАВЕ), Європейсько-українське енергетичне агентство (ЄУЕА) та Асоціація сонячної енергетики України (АСЕУ) звернулися до Президента України, Прем’єр-Міністра України та Міністра енергетики України.

Вони також закликають забезпечити незмінність законодавства щодо системи підтримки виробників з ВДЕ, поступового погашення заборгованостей та дотримуватись існуючих гарантій, наданих інвесторам на законодавчому рівні.

У зверненні зазначили, що попри зупинку та пошкодження значної частини об'єктів ВДЕ, виробники продовжують нести операційні витрати для утримання станцій, а також інші витрати пов'язані зі сплатою заробітної плати персоналу, сплатою податків, підтримкою ЗСУ і ТрО, а також виконанням своїх боргових зобов'язань в українських та міжнародних банках. Окрім того, виробники з ВДЕ, які вимушені були зупинити роботу станцій через бойові дії або в наслідок отриманих ушкоджень генеруючого обладнання, не отримали оплату за відпущену електроенергію у 2021 році та за січень-лютий 2022 року.

Проте "Гарантований покупець", як зазначено у зверненні, отримує таку кількість коштів, яка може забезпечити платежі виробникам з ВДЕ в розмірі, що перевищує 30%-35%.  

Ми закликаємо не допустити знищення тієї галузі, яка сьогодні є пріоритетом європейської енергетичної політики й не знищити довіру тих інвесторів, які досі залишаються вірними Україні, які прагнуть розвивати економіку України після війни та, які власне і є основою міжнародного іміджу України як інвестиційно привабливої країни”, – йдеться у зверненні.

Також виробники з ВДЕ запропонували провести спільну зустріч і обговорити подальшу співпрацю після розгляду пропозицій.

Нагадаємо, в УВЕА запропонували кроки для відродження ВДЕ в Україні

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні підприємствам ВДЕ загрожує банкрутство.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності