Українцям розповіли, з якими видами пластику вони зустрічаються щодня  shutterstock.com

Українцям розповіли, з якими видами пластику вони зустрічаються щодня 

Маргарита Толстих

Деякі речі із пластику абсолютно безпечні та піддаються переробці, а з деякими потрібно поводитися обережно

Щодня у побуті українці зустрічають як мінімум 8 різних видів пластику, які відрізняються за своїми властивостями та способом утилізації.

Про це повідомили на сайті незалежного об'єднання експертів та екологічних активістів "Еколтава".

1 PET (PETE)

Виріб виготовлений із поліетилентерефталату. Це найпоширеніший харчовий пластик. З нього виготовляють пляшки, банки, різні пакувальні контейнери, одноразові скляночки. Добре піддається переробленню й повторному використанню.

2 HDPE

Це поліетилен високого тиску. Він застосовується для виготовлення пакетів для молочних виробів, пляшок для шампунів, мийних засобів і різних відбілювачів, а також каністр для моторної та інших машинних олій. Усі ці тари переробляються.

3 PVC (ПВХ)

Полівінілхлорид, універсальний синтетичний полімер. Він слугує для упакування харчових жирів, сипких продуктів, рідини для миття скла і дзеркал. З нього зроблені пластикові труби, підлогові покриття, натяжні стелі, іграшки, шторки для ванних кімнат, пластикові вікна. Цей вид пластику небезпечний. Його у жодному разі не можна спалювати.

4 LDPE

Поліетилен низького тиску. Його використовують для виготовлення поліетиленових пакувальних матеріалів, пакетів для супермаркетів, CD- та DVD-дисків. Також використовується для виготовлення памперсів. Цей матеріал можна утилізувати й повторно використовувати.

5 PP

Це поліпропілен. З цього матеріалу роблять кришки для пляшок, склянки для сметани, йогуртів, пляшки для сиропів, кетчупу, гірчиці, пляшечки для дитячого харчування. З поліпропілену виготовляють іграшки. PP неможливо перероблювати безкінечну кількість разів.

6 PS

Полістирол. З нього виготовляють піддони для птиці та м’ясних продуктів, випускають одноразові тарілки й склянки, виробляють ланч бокси, одноразовий посуд, пінопласт. Як і ПВХ, під час нагрівання може утворювати канцерогени. У такі місткості не можна наливати алкоголь.

7 OTHER

Суміш різних полімерів. Найчастіше це багатошарове пакування. Може виділятися бісфенол А, який становить небезпеку для здоров’я людини. Не переробляється.

 9 ABS

Акрилонітрил бутадієн стиролу, використовується для виготовлення більшості комп’ютерного пластику, екранів смартфонів, корпусів телевізорів. Переробляється методом термічної регенерації.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, як правильно утилізувати пляшки з-під побутової хімії.

Читайте також
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів

Учні ліцею підтримали ініціативу з охорони навколишнього середовища

Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині
Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині

Працівники щодня на механічній лінії вручну перебирають близько 7-10 тонн, які привозять зі Львова та довколишніх громад

В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття
В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття

Екоініціатива охопить усі школи обласного центру

У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття
У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття

Щороку через погане сортування Аахен втрачає до пів мільйона євро