Українцям розповіли про цікаві речі, які можна виготовити зі сміття

Українцям розповіли про цікаві речі, які можна виготовити зі сміття

Єлизавета Волкотруб

Від соломи до велосипедних запчастин — будь-які відходи можна використати повторно

Щорічно у світі викидається мільйони тонн мільйони тонн різноманітних матеріалів, таких як текстиль, папір, пластик, скло та метал. Дуже важливо, щоб всі ці матеріали перетворювалися на вторинні ресурси,

Про це пише у своєму матеріалі Еколтава.

Як відомо, щороку приблизно 92 млн тонн текстильних відходів потрапляють на сміттєзвалища, оскільки не піддаються вторинному використанню, ремонту або переробці. Аналогічна ситуація спостерігається із папером: 42% вирубаних дерев у світі використовуються для виробництва нового паперу, що призводить до знищення лісів. Тому дуже важливо, щоб усі непотрібні книги та інші паперові вироби стали вторинною сировиною. Отже, що цікавого можна зробити зі сміття?

БіовідходиShutterstock

  • Кавова гуща – це універсальний і безкоштовний ресурс, який може бути використаний як засіб від ожеледиці або як скраб для шкіри. Також його можна використовувати для виготовлення різних виробів, наприклад, стаканів та горщиків.
  • Солома — це відходи зі стебел зернових рослин. Останнім часом солом'яні покрівлі знову стають популярними завдяки їх екологічності та здатності забезпечувати хорошу термоізоляцію.
  • Яєчна шкарлупа – з неї можна виготовити крейду.  Для цього, її спочатку промивають та подрібнюють до порошку, потім додають крохмальний розчин та фарбник, а отриману масу заливають у форми й висушують. Таким чином отримують крейду для малювання на дошці або асфальті.
  • Рисове лушпиння та газети – переробляються у будматеріали. Сектор будівництва стоїть на другому місці за споживанням пластику і на третьому за викидами парникових газів.

Макулатураshutterstock

Зазначається, що приблизно 42% вирубаних дерев у світі використовується для виробництва нового паперу. Тому важливо, щоб усі непотрібні книги та інші паперові вироби ставали вторсировиною.

Найбільш популярними продуктами з макулатури є картонна тара, сумки, ящики для яєць, крафтовий папір та серветки. Перероблений папір часто використовується для друку нових книг. Макулатура часто виступає як повноцінна альтернатива пластику.

Відходи одягуShutterstock

Щороку в світі викидають 92 млн тонн текстильних відходів, а одяг, який не можна пожертвувати, відремонтувати чи переробити, зазвичай потрапляє на сміттєзвалище.

Повідомляється, що французький стартап fab.brick розробив спосіб переробки текстильних відходів разом із замочками та ґудзиками у брикети, які можна використовувати для виготовлення меблів чи для оздоблення інтер'єру.

Для збереження форми брикетів у подрібнену тканину додають екологічний рослинний клей.

Пластикeartth.org

З переробленого пластику, крім нової пластикової тари, виготовляють найбільшу кількість корисних речей.

Один з найпрогресивніших варіантів – виробництво волокон для швейної промисловості. Пластикові пляшки перетворюють на нитку, з якої створюють широкий спектр різних тканин для верхнього одягу, взуття та сумок. Наприклад, сандалії бренду Nomadic State Of Mind виготовляються з перероблених пластикових бляшанок і носять голлівудські зірки.

СклоShutterstock

Крім виробництва нової тари, перероблене скло може бути використане для багатьох інших цілей, таких як фільтри для води, скловата та склокераміка.

Однак, є і цікавіші застосування, такі як виготовлення келихів, ваз тощо. Український бренд "Rere:sklo" створює тарілки-підставки в техніці ф'юзингу, тобто спікання під розпеченим пресом.

Металshutterstock

Алюмінієві пляшки переважно переробляють у нові банки, а решту плавлять і використовують для різних цілей, таких як обшивка літаків, автомобілів, кораблів, фасадних панелей будівель та інші.

Також, наприклад, з велосипедних ланцюгів та зірочок, які зазвичай замінюються кожні певні кілометри, можна виготовляти цікаві прикраси та брелоки.

Як повідомляла Екополітика раніше, на Львівщині у місті Ходорів працює сортувальна станція сміття, яка приймає роздільно зібрані ресурсоцінні відходи пластику від трьох з п'яти львівських компаній-перевізників, а також від інших постачальників з області.

Читайте також
Екоінспектори розповіли, як правильно сортувати сміття для подальшого перероблення
Екоінспектори розповіли, як правильно сортувати сміття для подальшого перероблення

Належний розподіл побутових відходів дозволяє переробити їх більш якісно, з меншими витратами енергії, часу і людського ресурсу

На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів

Учні ліцею підтримали ініціативу з охорони навколишнього середовища

Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині
Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині

Працівники щодня на механічній лінії вручну перебирають близько 7-10 тонн, які привозять зі Львова та довколишніх громад