Українцям пояснили, яку шкоду для здоров’я несуть генератори

Українцям пояснили, яку шкоду для здоров’я несуть генератори

Катерина Бєлоусова

Шум може стати причиною появи депресії та тривожності

Дизельні та бензинові генератори, які українці масово використовують в реаліях війни, створюють шум на рівні 88-95 дБ, при нормативних показниках до 55 дБ вдень та 45 дБ вночі.

Також під час їхньої роботи в повітря потрапляють токсичні вихлопні гази та сажа, що негативно впливає на здоров’я людини та навколишнє середовище, повідомляє громадська організація “Всеукраїнська екологічна ліга” у Facebook.

Автори підкреслили, що під час роботи дизель-генератора в атмосферне повітря потрапляють такі небезпечні забруднювачі, як: 

  • оксид вуглецю;
  • речовини у вигляді суспендованих твердих частинок (сажа);
  • діоксид азоту;
  • вуглеводні С12-С19;
  • діоксид сірки. 

Як відомо, шумове забруднення має накопичувальний ефект, адже акустичне подразнення накопичується в організмі та з часом все сильніше пригнічує нервову систему. Шум активізує вироблення "гормонів стресу", серед яких адреналін, кортизол та норадреналін. 

Найчастіше під  впливом шуму знижується концентрація, погіршується розумова  діяльність та розвивається безсоння. Окрім того, шум може стати причиною погіршення психологічного стану та появою психічних розладів, серед яких депресія та тривожність. А адаптація організму до шуму практично неможлива.

В матеріалі зазначили, що використання генераторів потребує дотримання певних вимог, а саме:

  • перед початком використання власник або оператор генератора, має отримати дозвіл на викиди забруднюючих речовин. Реєстрація генератора вимагає внесення змін до існуючого дозволу на викиди в атмосферу;
  • дизель-генератор має бути внесений в Декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці;
  • генератор, який розміщений в приміщенні, має бути внесений в Декларацію відповідності матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки;
  • за наявності окремого резервуару зберігання палива для генератора необхідно провести ідентифікацію об'єкта підвищеної небезпеки.

Автори також закликали українців не використовуйте генератори в приміщеннях, які не обладнані системою видалення вихлопних газів та пожежогасіння та не залишати їх без нагляду.

Вони також наголосили на необхідності розміщення генератора на відстані не менш 10 метрів від будівлі, використанні тільки сертифікованого обладнання та регулярного проведення техогляду.

Нагадаємо, масове використання електрогенераторів в Україні, через систематичні російські атаки на енергосистему та блекаути, сприяє забрудненню повітря та може негативно вплинути на стан здоровʼя людей.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, українським підприємцям доведеться сплачувати екологічний податок за користування дизель-генераторами, як резервним джерелом електроенергії під час блекаутів та відключень світла.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу