Українцям доведеться платити екоподаток за користування генераторами shutterstock

Українцям доведеться платити екоподаток за користування генераторами

Катерина Бєлоусова

Екоподаток сплачується за обсяги забруднюючих речовин, що викидаються в повітря

Українським підприємцям доведеться сплачувати екологічний податок за користування дизель-генераторами, як резервним джерелом електроенергії під час блекаутів та відключень світла.

Такі генератори та аналогічні установки є стаціонарними джерелами забруднення, пояснили в Державній податковій службі, повідомляє пресслужба Луцької міської ради.

В повідомленні підкреслили, що суб’єкти господарювання мають сплачувати екоподаток за викиди в атмосферне повітря. Такий податок сплачується за обсяги забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря при спалюванні дизельного пального і визначені паспортними даними генератора.

“Об’єктом оподаткування екологічним податком визначено обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря такими джерелами забруднення”, – йдеться у повідомленні.

В Державній екологічній інспекції Столичного округу у Facebook пояснили, що якби не війна – потрібно було спочатку оформити дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, а потім лише почати використовувати генератор.

Однак наразі підприємцям необхідно виконати наступні дії:

  1. подати декларацію до відповідних органів. Через Портал "Дія", у обласні державні адміністрації, Київську міську державну адміністрацію або обласні військові адміністрації;
  2. відомості, які необхідні бути зазначені в декларації, визначені додатком першим до постанови КМУ від 18 березня 2022 р. №314 про "Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану".

"Якщо ви плануєте залишити генератор після закінчення дії воєнного стану, то потрібно буде отримати дозвіл на викиди", – пояснили екоінспектори.

Нагадаємо, масове використання електрогенераторів в Україні, через систематичні російські атаки на енергосистему та блекаути, сприяє забрудненню повітря та може негативно вплинути на стан здоровʼя людей. Адже під час роботи дизельного двигуна виділяються токсичні продукти згоряння – вихлопні гази, що містять зокрема чадний і вуглекислий гази, оксиди азоту, вуглеводні та альдегіди.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні існує декілька видів екологічних податків, які підприємства мусять сплачувати в обов'язковому порядку. Найчастіше екоподаток сплачується за викиди в атмосферне повітря та скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти.

Читайте також
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році

45% екоподатків надходить до державного бюджету, 30% – до обласного, а 25% залишається у місцевому

Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році
Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році

До спеціального фонду місцевих бюджетів спрямовано 8,8 мільйона гривень

Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів
Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів

Ставка екоподатку для захоронення 1 тонни небезпечних відходів сягатиме 1 500 грн

У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти
У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти

Розмір екоподатку залежатиме від тривалості рейсу – $7,3 за внутрішні поїздки та $60 за перельоти дальньої відстані