Українців закликали рідше користуватися ванною Shutterstock

Українців закликали рідше користуватися ванною

Зоряна Бердник

Частіше віддавати перевагу душу, а не ванні, українцям порадили в Міндовкілля та пояснили, чому це важлива екозвичка

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів днями запустило у Facebook серію публікацій, присвячених корисним та екологічним звичкам.

Темою останньої публікації стало використання запасів води в побуті, пише в соцмережі голова екокомітету Верховної Ради Олег Бондаренко.

"Ощадливе і дбайливе ставлення до ресурсів – це один зі способів піклування про стан планети та її збереження для майбутніх поколінь", – наголошує він у дописі.

Тому важливою екозвичкою, яку варто перейняти якомога більше українцям, є приймання душу замість ванни. Так можна не тільки допомогти у збереженні води, але й заощадити власні гроші.

"Як би приємно не було розслабитися після важкого дня в гарячій ванні, спробуйте перенести цей ритуал на особливі моменти, а щоденно користуватися душем", – радять у Міндовкілля.

Чому так важливо частіше віддавати перевагу душу, а не ванні? Як пояснюють у міністерстві, за один прийом ванни в середньому зливається в каналізацію близько 150-200 л води. Далі ця вода потрапляє на споруди водоканалів, а потім – у річки, озера, ставки.

"Тільки у 2020 році місцевими водоканалами скинуто у водойми 1,8 млрд кубометрів стоків. Із них неочищених – 383 млн м3! А насправді запаси питної води на планеті досить обмежені. Тільки 3% усіх вод на Землі є прісними, з них людині доступна третина. Решта – зберігається в льодовиках. І якою б сьогодні ця проблема не видавалася далекою, Україна вже посідає 125-те місце серед 180 країн за показником "кількість питної води на душу населення", – наводять офіційні дані в Міндовкілля.

Крім того, додають у пресслужбі, від якості води залежить якість харчових продуктів, а отже здоров’я.

Натомість під час прийняття душу використовується в 7,5 раза менше води, а також заощаджуються енергоресурси для її нагріву.

"Долучайтеся до марафону корисних екозвичок і робіть разом із нами маленькі екокроки щодня. Приєднуйтеся до флешмобу та розкажіть під хештегом #ЕкоНебайдужі, які кроки ви вже робите на власному рівні задля збереження планети та України", – закликають українців.

Нагадаємо, що мета флешмобу – надихнути своїм прикладом інших робити важливі кроки для збереження довкілля.

Як писала ЕкоПолітика раніше, саме дефіцит води американське видання The New York Times називає головним ризиком для України внаслідок кліматичних змін.

Читайте також
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС

Відео публікують у російських Telegram-каналах

22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день
22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день

Російська збройна агресія вже завдала українським водним ресурсам шкоди на понад 83 млрд гривень

На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати
На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати

Основним джерелом нітратів у воді є добрива, які змиваються з полів

В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться
В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться

Реформа дозволить залучити 1,4 мільярда гривень на ремонт та модернізацію водогосподарської інфраструктури