Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини shutterstock.com

Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Катерина Бєлоусова

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Українців закликали відмовитися від покладання штучних квітів на кладовищах, адже вони стають причиною забруднення, пожеж та викидів токсичних, зокрема канцерогенних, речовин.

Такі квіти імпортують з Китаю і їхній склад достеменно невідомий, повідомляє Державна екологічна інспекція у Сумській області у Facebook.

Зазначається, що яскраві квіти вигорають за кілька місяців, однак чинять негативний вплив на навколишнє середовище набагато довше. Їх виготовляють із синтетичних пластмас, ниток та паперу оброблених парафіном і під дією сонця вони виділяють неприємний запах. 

“Штучні квіти категорично забороняється спалювати й закопувати, адже розкладатися вони можуть багато-багато років, а під час горіння виділяють небезпечні для здоров’я людини шкідливі речовини – фенол, формальдегід, оксиди азоту та сірки й діоксини, які мають сильний канцерогенний вплив і є однією з причин розвитку онкологічних захворювань”, – розповіли у пресслужбі.

У повідомленні наголосили, що утилізувати такі квіти відповідно до вимог чинного законодавства наразі неможливо. Наразі не існує заборони на ввезення в Україну штучних квітів або їхнього використання, однак низка громад вже заборонила такі квіти на своїх територіях. 

Зазначається, що в європейських країнах також заборонено використовувати штучні квіти через їхню шкідливість. 

Екоінспектори закликали покладати на кладовища більш екологічні альтернативи вшанування памʼяті. Наприклад вінки та букети з живих квітів та хвої, сухоцвіти, лампадки, свічки, висаджувати живі рослини.

“Закликаємо громадян бути екологічно свідомими і сучасними, та нарешті відмовитися від старих шкідливих звичок, які шкодять довкіллю і здоров’ю людей”, – наголосили у пресслужбі.

Нагадаємо, у Волинській області в Затурцівській громаді заборонили реалізовувати штучні пластикові квіти та інші ритуальні товари з пластику.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у 2023 році українці вимагали заборонити продаж та розповсюдження пластикових квітів, зокрема їхнє покладання на кладовищах.

Теги:
Читайте також
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні

Живі квіти та рослини будуть виглядати ефектніше і, голове, не будуть нести ніякої шкоди довкіллю

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства