Українці можуть поскаржитися на "чорних" лісорубів, паліїв і браконьєрів через Telegram Shutterstock

Українці можуть поскаржитися на "чорних" лісорубів, паліїв і браконьєрів через Telegram

Олена Яценьо

Сервіс 8 вересня презентували Міндовкілля та Держлісагентство

В Україні запустили телеграм-бот лісової галузі, за допомогою якого громадяни зможуть інформувати державні органи про нелегальні вирубування, пожежі та незаконне полювання.

У середу, 8 вересня, відбулася презентація чат-бота, передає Укрінформ.

Бот розробили Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів і Державне агентство лісових ресурсів.

"Бот лісової галузі — це інструмент комунікації, який розробила наша команда в середовищі месенджера Telegram. Він покликаний, з одного боку, спростити та зробити ефективнішим процес спілкування з громадськістю, а з іншого — стати майданчиком, завдяки якому ми будемо швидше отримувати інформацію про те, що відбувається в наших лісах", — розповів заступник голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Держлісагентства Віктор Смаль.

За допомогою бота українці всього кількома кліками зможуть повідомити держоргани про "чорних" лісорубів, браконьєрство, пожежі, висловити можливі зауваження щодо невиконання умов аукціонних договорів поставки лісопродуктів і сформувати інформаційний запит.

Сьогодні вже працює команда швидкого реагування, яка обробляє інформацію, отриману від громадськості, та направляє її або до Держлісагентства, або до його обласних управлінь.

Смаль додав, що відповідь на запит може надаватися не відразу, але турбуватися не варто. За його словами, якщо буде порушено внутрішній регламент відповіді, то система автоматично сформує повідомлення, проінформувавши адміністраторів боту, які врегулюють цю ситуацію.

Окрім того, новий телеграм-бот надає перелік корисних посилань на важливі вебресурси в лісовій сфері.

Як користуватися ботом

Щоб почати користуватися ботом, досить натиснути "старт" і вибрати ланцюжок взаємодії. Користувачі можуть надсилати фото "з місця подій", геолокацію та відповідні документи.

Водночас Держлісагентство опублікувало відеоінструкцію з користування телеграм-ботом лісової галузі.

А втім, виконавча директорка благодійної організації "Екологія. Право. Людина" Олена Кравченко назвала запуск бота популістською ініціативою.

"Побачимо далі, як без дієвого екоконтролю, реформи юрвідповідальності цей бот справлятиметься із впровадженням нової політики сталого управління лісами. Інституційних реформ немає, а от бот є", — прокоментувала вона цю новину на сторінці Віктора Смаля.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Державна екологічна інспекція запустила чат-бот, через який можна повідомити про екологічні порушення.

Читайте також
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів
В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів

Лісівники продовжують виконувати свої першочергові завдання