Україна відзначає ювілейний День вишиванки, присвячений довкіллю Shutterstock

Україна відзначає ювілейний День вишиванки, присвячений довкіллю

Зоряна Бердник

Всесвітній день вишиванки відзначається в третій четвер травня

У четвер, 20 травня, Україна та світ відзначають 15-й ювілейний День вишиванки. Цьогоріч свято присвячено українській народній музиці та збереженню довкілля.

Асоціація експертів зі сталого розвитку підписала Меморандум про співпрацю із громадською організацією “Всесвітній день вишиванки” задля привернення уваги до сталого культурного розвитку світової спільноти.

Зокрема, акцентується на проблемах вирубування лісів, висихання річок і забруднення довкілля пластиком.

“Як пов’язані культурна спадщина та довкілля? Насправді взаємопроникливо. Коли певна територія стає непридатною для життя, з часом зникає і вся місцева культура, яка століттями створювалася предками. У 15-й день народження свята ми вирішили виокремити не одну, а дві теми: відродження традиційної української музики та проблеми довкілля (висихання річок, вирубування лісів, забруднення пластиком). Сталий розвиток, безумовно, одна із ключових. Культурний сектор не може бути осторонь глобальних викликів, які нині має людство. Спільно з Асоціацію сталого розвитку ми вперше показуємо взаємозв’язок збереження довкілля та культурної спадщини", — зазначила Леся Воронюк, засновниця свята.

Вона додала, що за останні кілька десятків років в Україні висохло майже 10 тисяч річок. Це означає, що більше не використовуються їхні старовинні назви, зникають з ужитку пісні, казки, легенди, пов'язані з цими річками. Тож вирубування лісів не тільки загрожує  затопленням цілих регіонів, а й "вимиває" багатство місцевих традицій і звичаїв.

"Надмірне використання пластику нав’язує прості швидкі побутові рішення, створюючи споживацьке суспільство, яке дедалі менше схильне заглиблюватися в культуру та історію, а також бути відповідальним за майбутнє", — наголосила Леся Воронюк.

На важливості захисту природного середовища, зокрема, для збереження української культурної спадщини наголосив і голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

"Неповторна природа України — один із найбільш істотних чинників розвитку нашої культури та традицій", — написав посадовець у Facebook.

Привітали українців із Днем вишиванки й у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що українці висадили найбільше дерев за день під час всесвітньої екологічної акції.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів